Mult așteptata expoziție personală a cunoscutului artist îi va oferi o prezență binevenită în România după mai mulți ani de așteptare. De peste două decenii, Marius Bercea a dezvoltat un vast corpus de lucrări într-o varietate de limbaje picturale pentru a descrie urmările sociale și psihologice ale schimbării de regim din România, căderea Cortinei de Fier și efectele capitalismului de consum în România.
Figurile, peisajele și vederile sale urbane prezintă amprente ale schimbărilor ideologice tectonice din România și din întreaga Europă de Est. Picturile lui Bercea au un simț acut al memoriei istorice și, în același timp, sunt marcate de experiența prezentului în contextul democrației și al pieței libere.
Titlul expoziției, Dincoace de Paradis, este împrumutat de la celebrul roman al lui F.S Fitzgerald (1920), în care autorul a reușit să surprindă esența unei generații americane care se străduia să se definească în urma Primului Război Mondial și a distrugerii „vechii ordini”. Fitzgerald a reușit să vadă prin farmecul unui stil de viață pentru a face comentarii incisive asupra vacuității sale morale.
Marius Bercea a explorat îndelung realitățile culturale complexe și incerte cu care se confruntă generația sa. Expoziția va prezinta cele mai recente studii ale lui Bercea despre memorie, singurătate și calvarul colectiv. Picturile sale accentuează sentimentul contemplativ al subiecților, care sunt la fel de mult implicați în treburile personale ca și în angoasele colective ale unei crize mondiale sau ale unei globalizări omniprezente. Această perspectivă este de o importanță urgentă în lumina celor mai recente afaceri globale.