Marius Bercea: Dincoace de paradis

Expoziție trecută

31.05.202417.08.2024

Marius Bercea: Dincoace de paradis

Fundația Art Encounters prezintă cea mai cuprinzătoare expoziție solo din România a artistului Marius Bercea (n. 1979, Cluj-Napoca), aducând laolaltă la Timișoara peste 40 de picturi și desene create în ultimii 15 ani în Cluj-Napoca și California.

Mult așteptata expoziție personală a cunoscutului artist îi va oferi o prezență binevenită în România după mai mulți ani de așteptare. De peste două decenii, Marius Bercea a dezvoltat un vast corpus de lucrări într-o varietate de limbaje picturale pentru a descrie urmările sociale și psihologice ale schimbării de regim din România, căderea Cortinei de Fier și efectele capitalismului de consum în România. 

Figurile, peisajele și vederile sale urbane prezintă amprente ale schimbărilor ideologice tectonice din România și din întreaga Europă de Est. Picturile lui Bercea au un simț acut al memoriei istorice și, în același timp, sunt marcate de experiența prezentului în contextul democrației și al pieței libere. 

Titlul expoziției, Dincoace de Paradis, este împrumutat de la celebrul roman al lui F.S Fitzgerald (1920), în care autorul a reușit să surprindă esența unei generații americane care se străduia să se definească în urma Primului Război Mondial și a distrugerii „vechii ordini”. Fitzgerald a reușit să vadă prin farmecul unui stil de viață pentru a face comentarii incisive asupra vacuității sale morale. 

Marius Bercea a explorat îndelung realitățile culturale complexe și incerte cu care se confruntă generația sa. Expoziția va prezinta cele mai recente studii ale lui Bercea despre memorie, singurătate și calvarul colectiv. Picturile sale accentuează sentimentul contemplativ al subiecților, care sunt la fel de mult implicați în treburile personale ca și în angoasele colective ale unei crize mondiale sau ale unei globalizări omniprezente. Această perspectivă este de o importanță urgentă în lumina celor mai recente afaceri globale. 



exhibition_shots_Marius_Bercea-117

Fundația Art Encounters prezintă cea mai cuprinzătoare expoziție solo din România a artistului Marius Bercea (n. 1979, Cluj-Napoca), aducând laolaltă la Timișoara peste 40 de picturi și desene create în ultimii 15 ani în Cluj-Napoca și California.

Aceasta expoziție face parte din misiunea de baza a fundației de a promova munca artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate decât în țara lor natală, Romania, subliniînd în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generații de artiști.

Artist

_CVV7020

Marius Bercea

(N. 1979 - Prezent)

Marius Bercea (N. 1979 la Cluj-Napoca, România) locuiește și lucrează în Cluj-Napoca și are un masterat la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Expozițiile solo recente ale lui Bercea includ: Ecoul unei Sfori Frante, Lyles and King (New York, 2024); Matase Albastra, Francois Ghebaly (New York, 2022); Sunetul Îndepărtat al Orașelor, Galeria MAKI (Tokyo, 2021); Hotii Timpului, François Ghebaly (Los Angeles, 2020); Timpul poate Spațiu, Blain|Southern (Berlin, 2018); O Rotatie Completa a Lunii, Muzeul de Arta Cluj (Cluj-Napoca, 2017). Munca sa a fost de asemenea inclusă în numeroase expoziții de grup, precum: Episodul 1: Bump, Matt Carey Williams, Cork Street 9 (Londra, 2024); Privire Nouă și Dincolo, Muzeul Taubman (Roanoke, 2023); Transgresiune in intreaga Lume Volatila, Centrul de Arta Asia (Taipei, 2021); Caramida, Kunsthalle Mulhouse (2019); Aparitie si Esenta, Bienala de Arta Art Encounters Timișoara (2015); Desfigurat, Muzeul de Artă Contemporană din Boulder (2014); Hotspot Cluj, Muzeul de Arta Moderna ARKEN (Skovvej, 2014); Călători Europeni, Műcsarnok Budapesta (2012); Nimic Nou sub Soare, Academia Regala (Londra, 2010); a 4-a Bienala de la Praga (2009).



Parteneri

Expoziția „Marius Bercea: This Side of Paradise” este organizată de către Fundația Art Encounters și co-finanțată de AFCN și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Un eveniment posibil și datorită parteneriatului strategic cu Banca Transilvania, partenerilor ISHO, Cramele Recaș, Volvo Autocardo, și a partenerilor media, Radio Romania Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Revista Arta.
d7e921722e5cdd7dbc8f53035dee66cf

Casa ISHO

Bd. Take Ionescu 46C