Tur ghidat — Expoziția „Simetric, niciodată identic”

Fundația Art Encounters vă propune un program de mediere alcătuit dintr-o serie consistentă de tururi ghidate în cadrul expoziției „Simetric, niciodată identic” a artistelor Ioana Bătrânu & Adela Giurgiu, curatoriată de Diana Marincu. Aceste tururi vor fi organizate în aproape fiecare sâmbătă de la ora 17:00, la sediul fundației Art Encounters din Bd. Take Ionescu 46C, după următorul calendar:

10 decembrie (ghid: Germina Ion )
17 decembrie
07 ianuarie
14 ianuarie
21 ianuarie
28 ianuarie
04 februarie
11 februarie
18 februarie
25 februarie
04 martie

Intrarea este liberă. Vă mulțumim și vă așteptăm să descoperiți mai multe despre universul interior al artistelor expuse!

Expoziția Simetric, niciodată identic face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.

Ioana Bătrânu (n. 1960) este cunoscută pentru o operă curajoasă, prolifică și însemnată, prezentă public încă de la mijlocul anilor 1980, într-o perioadă dură, care și-a lăsat amprenta asupra destinului artistei. Pictura Ioanei Bătrânu absoarbe realitatea cotidiană, marginalitatea existenței și contradicțiile spațiilor în care trăim, marcate de norme sociale impuse și autoimpuse. Tensiunea picturilor sale este potențată de expresia pensulației și de cromatica la care recurge, iar recurența temelor (Interioarele melancolice, Fecioarele, Grădinile închise, Păpușile și altele) fixează un stil personal de o impresionantă valoare și forță vitală. Tipologiile spațiale cu care lucrează artista amintesc de „speciile de spații” pe care Georges Perec le vedea ca extensii ale memoriei: „spațiul ca inventar, spațiul ca invenție”.

Adela Giurgiu (n.1990) revine aproape obsesiv la câteva teme care-i populează atelierul pictural și care, privite laolaltă, par să contureze un univers marcat de alienare, dedublare, izolare și visare, toate acestea amplificate de tensiunile spațiilor în care se plasează. Motivul umbrei poate sugera atât arhetipul jungian, cât și o metaforă a timpului, desprinsă parcă din scrierile lui Haruki Murakami despre lumi atemporale și planuri subterane, unde umbra se poate decupa, la granița dintre realitate și ficțiune. Picturile recente ale Adelei Giurgiu (ciclurile You and Your Shadow, Lost but Found, Apparition și altele) contribuie la un dialog cu temele predilecte ale Ioanei Bătrânu, hrănind aceeași atmosferă solitară și apăsătoare, în care doar imaginația poate săpa mici fante de lumină și poate, prin repetiție, să redea rolul fundamental al cunoașterii vizuale.

Credit cover: Andrei Infinit

*Evenimentul face parte din proiectul Art Encounters 2022–FORmART, finanțat de
Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.