Curator: Diana Marincu
8 decembrie 2018 – 9 martie 2019
Vernisaj: 7 decembrie 2018
Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C, (Casa ISHO), Timișoara
Marianne Mispelaëre propune o arhivă a dispariției și o expunere a invizibilității, într-un cadru conceptual definit de ștergerile succesive pe care le face memoria colectivă și de suprapunerea acestor reziduuri într-un „palimpsest evaziv”. Expoziția Sunetele creează lumi traversează o istorie marginală, exclusă din sistemele dominante de gândire pe baza cărora sunt stabilite prioritățile politice și economice la nivel global. Inspirate de cercetarea unor lumi dispărute și mulțimi invizibile, lucrările lui Marianne explorează consecințele acestor fenomene și reflectarea lor în spațiul public. Identitățile estompate prin procesul pierderii limbajului comun își revendică prezența în cadrul unui dialog pe care Marianne îl stabilește între sunet și cuvânt, între imagine și reprezentare.
Sunetul este ordonat de om în muzică, structuri lexicale, limbă și cultură, iar acest proces poate fi urmărit nu doar prin ceea ce se produce nou, ci și prin lucrurile care se pierd pe parcurs – identitățile dislocate dintr-un cadru geografic și istoric prin tranziția spre alte limbi și paradigme culturale.
Bibliothèque des silences colecționează limbile dispărute recent, din 1986 până azi, fixând data dispariției și locul geografic al acestora. Imaginea trece la rândul ei printr-un proces continuu de responsabilizare și asumare a funcției sale primordiale de a coagula conștiința colectivă. Silent Slogan reprezintă un vast repertoriu al gesturilor devenite simbolice pentru eșecul dialogului dintre societatea civilă și puterea politică. Gesturile spontane identificate de Marianne în rândul participanților la proteste din 2010 până astăzi sunt transpuse într-un „atlas” vizual comparabil cu un nou alfabet subversiv, în măsură să comunice mai eficient decât orice cuvânt. Extrase din contexte diferite, cum ar fi Primăvara arabă sau Indignados, imaginile adunate de pe internet reprezintă mesajele oamenilor care își exprimă opinia prin gesturi, folosindu-și mâinile în locul cuvintelor.
Întreaga expoziție evocă istorii discrete pentru care reprezentarea adecvată depinde doar de capacitatea noastră de a vedea ceea ce nu este vizibil și de a asculta ceea ce nu se aude.
Expoziția Marianne Mispelaëre – Sounds Make Worlds / Sunetele creează lumi a fost organizată în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara.
Design grafic: Synopsis Media
Text perete: Techside