Anunț rezidență artistică online – MAPart

Fundația Art Encounters își reafirmă angajamentul față de scena artistică românească și misiunea de a contribui la creșterea capacității locale și crearea de noi conexiuni în beneficiul comunității artistice.


Anunțăm lansarea unui apel deschis pentru 1 rezidență-mentorat de artist timișorean ce se va desfășura în mediul online, cu scopul de a susține creația contemporană și de a încuraja schimbul de idei între artiști printr-un circuit bazat pe împărtășirea de cunoștințe, experiențe și metode de cercetare. Rezidența propusă nu necesită întâlniri fizice sau expunerea lucrărilor rezultate, ci implicarea artistului ales într-un program prin care propriul laborator și experiența personală devin un punct de sprijin și de învățare pentru generațiile viitoare de artiști.

Astfel, artistul selectat va susține online un curs de mentorat adresat studenților sau tinerilor artiști aflați la început de carieră, în câte o zi din săptămână stabilită de comun acord, pe durata de 4 săptămâni a rezidenței. Artistul va avea un interval de cel puțin 2 ore pe săptămână pentru a-și constitui atelierul. Înscrierile publice la programul de mentorat vor fi deschise după selecția artistului în rezidență. Ne propunem să coagulăm un grup ce va include cel puțin 15 studenți sau tineri artiști, care vor putea participa gratuit la cursurile propuse în cadrul programului, în perioada 18 octombrie – 12 noiembrie 2021.

Artistul timișorean selectat în urma acestui open call va avea posibilitatea de a împărtăși nu doar cu studenții, ci și public, fragmente ale cercetării lor, ale etapelor creative sau ale ideilor pe care cursurile sale le propun. Echipa Fundației Art Encounters va asista artistul în pregătirea sesiunilor de mentorat și va media contactul cu grupul de studenți care se vor înscrie la cursuri.

Condițiile rezidenței:
Artistul va primi la finalul rezidenței suma de 3000 RON (brut) și va decide asupra conținutului și structurii mentoratului pe care îl va susține. Artistul va susține în total 4 cursuri distribuite câte unul în fiecare săptămână a rezidenței, având o durată de cel puțin 2 ore. Artistul ales va fi local/timișorean.

Criteriile de selecție vor avea în vedere:

  • Calitatea portofoliului trimis de artiști
  • Motivația de a împărtăși studenților munca lor
  • Artistul activează local sau e timișorean
  • Tema aleasă pentru cursul de mentorat


Dosar și termen limită:
Fiecare dosar de candidatură trebuie să conțină:

o scrisoare de motivație de maxim 1 pagină care să specifice interesul lor de a se conecta cu studenți și tineri artiști, structura mentoratului și tema aleasă

portofoliul artistului și un CV scurt.

Artiștii interesați își pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa contact@artencounters.ro până în data de 10 octombrie 2021.

Perioada rezidenței și a mentoratului: 18 octombrie – 12 noiembrie 2021


Acest apel deschis face parte din programul Fundației Art Encounters, MAP – Mentorate, Artiști, Parteneriate. Programul MAP sintetizează viziunea și misiunea care stau la baza programului permanent desfășurat de Fundația Art Encounters din Timișoara, adaptat astăzi noilor condiții de lucru și schimbărilor aduse de pandemia mondială – MENTORATE, ARTIȘTI & PARTENERIATE. Această triadă va acoperi nevoile principale ale scenei artistice românești și timișorene: dezvoltarea profesională, încurajarea creației și solidaritatea instituțională. Program cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.