Apel deschis: Dacă o poveste se ivește

Yane Calovski și Hristina Ivanoska, Wayside (A Performance yet to Happen), 2019. Prin amabilitatea artiștilor și a Centrului Cultural Tobačna 001/MGML, Ljubljana. Credit foto: Andrej Peunik.

Fundația Art Encounters lansează un nou apel deschis dedicat artiștilor emergenți și autorilor interdisciplinari stabiliți în Timișoara pentru un mentorat cu renumiții artiști internaționali Yane Calovski și Hristina Ivanoska.

Sub titlul Dacă o poveste se ivește, mentoratul va fi organizat cu scopul de a oferi tinerilor artiști o platformă creativă, precum și oportunitatea unui dialog cu artiști care au o vastă experiență în domeniu.

Sesiunile din cadrul mentoratului vor explora în amănunt politicile memoriei și uitării, ale istoriilor fragmentate, precum și spațiile imaginare, fictive pe care acestea le generează. Ideea centrală a proiectului este crearea unui nucleu colectiv construit prin pluralitatea vocilor participanților, în jurul unor perspective diferite asupra memoriei și imaginației în contextul socio-politic actual.

Dacă o poveste se ivește reprezintă prima expoziție a lui Calovski și Ivanoska organizată într-un cadru instituțional în România și va fi alcătuită din două secțiuni: una dintre acestea va include o selecție de lucrări, atât individuale, cât și colaborări. Cea de-a doua secțiune se va concentra pe lucrarea creată de cei doi artiști în colaborare cu un grup de artiști tineri emergenți din Timișoara. Acest proiect colectiv își are originile în metodologiile de cercetare și producție, precum și în relația conceptuală cu strategiile narative.

Condiții:
Mentoratul va include patru sesiuni de lucru intensive cu opt artiști tineri din Timișoara. Fiecare artist trebuie să fie stabilit în Timișoara și va trebui să participe la toate sesiunile de mentorat.

Mentoratele vor fi împărțite în trei sesiuni online organizate prin intermediul platformei Zoom, fiecare cu o durată totală de 4 ore, și o sesiune fizică ce va avea loc în timpul instalării expoziției. Toate sesiunile se vor desfășura în limba engleză.

23 mai / sesiunea 1> Introducerea artiștilor și participanților, prezentarea lucrărilor. Discutarea primelor materiale transmise grupului. 4 ore
6 iunie / sesiunea 2> Sesiune dedicată discuțiilor și producției. 4 ore
20 iunie / sesiunea 3> Sesiune dedicată discuțiilor și producției. 4 ore
4 iulie / sesiunea 4> Sesiune fizică dedicată instalării, Timișoara, în perioada 1-6 iulie. Va fi necesară disponibilitatea pentru cel puțin două zile din acest interval. Artiștii și participanții vor decide cadrul performativ pentru expunerea lucrărilor.
7 iulie>Vernisajul expoziției.

Termen limită pentru a aplica: 9 mai, până la ora 00.00.
Artiștii interesați pot trimite aplicațiile prin email la adresa contact@artencounters.ro până pe 9 mai 2022, ora 00.00. Fiecare aplicație trebuie să conțină o scrisoare de motivație de o pagină, însoțită de portofoliul artistului și de un scurt CV în format PDF (maximum 15 MB). Artiștii pot trimite, de asemenea, link-uri către video-uri sau alte materiale relevante pentru practica artistică a acestora.
Anunțarea rezultatelor: 16 mai 2022.

Juriu: Juriul va fi format din Yane Calovski și Hristina Ivanoska, și curatoarea Diana Marincu, Director Artistic al Fundației Art Encounters.

Criterii de selecție: Căutăm o motivație puternică pentru un dialog creativ și analitic, o deschidere către producție, independență, și spirit de echipă – idei originale referitoare la memorie și uitare, istorii fragmentate, și o puternică înclinație către configurațiile spațiale.

Inițiată în anul 2000, colaborarea dintre Yane Calovski și Hristina Ivanoska jonglează cu posibilități conceptuale multistratificate, inspirate de cunoașterea acumulată, referințe intuitive, și concepte istorice și politice actuale. Ideile lor sunt derivate din interesul pentru arhitectură, literatură, teorie, istoria artei și identificarea socio-politică în societatea post-tranzițională din prezent. Lucrările lor au fost expuse în diverse contexte și instituții internaționale, printre acestea numărându-se o expoziție individuală în cadrul celei de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, 2015 – Pavilionul Republicii Macedonia, Muzeul de Artă Contemporană Skopje, Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Tobačna 001 Cultural Centre/MGML, Ljubljana (2019), Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, Żak|Branicka Gallery – Berlin, Asociația Croată de Artiști HDLU, Kronika Gallery, și altele. Colaborările notabile includ și Malmö Konstmuseum, 2016, respectiv Kunsthalle Wien, 2023. Cei doi artiști au primit Granturi de Cercetare de la FfAI – Foundation for Arts Initiatives (2021), Pollock-Krasner Foundation Grant (2018) și Jackman Goldwasser International Fellowship, la Hyde Park Art Centre, Chicago (2018). Au fost artiști în rezidență la The Corporation of Yaddo, Saratoga Springs, New York (2001) și Sculpture Space, Utica, New York (2016). În anul 2015 au pus bazele proiectului Press to Exit Project Space, o organizație dedicată cercetării artistice și curatoriale în Skopje, Macedonia de Nord. De atunci, sunt susținători puternici ai dezvoltării scenei artistice și culturale independente din Macedonia și Iugoslavia. Lucrările lor realizate prin colaborări, dar și cele individuale fac parte din multe colecții publice și particulare, precum Colecția Deutsche Bank, Colecția Art Telekom, Muzeul Van Abbe, Muzeul de Artă Contemporană Skopje, și altele. Artiștii trăiesc și lucrează în Skopje și Berlin.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Acest mentorat face parte din ART-UP, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.