Adrian Ghenie – Corpul imposibil

Artist: Adrian Ghenie

Curator: Diana Marincu

Perioada expoziției: 20 Aprilie 2023 – 18 Iunie 2023 

Organizator: Fundația Art Encounters

Parteneri principali: ISHO, Banca Transilvania

Parteneri: Catena, EY Romania

Design grafic: Karina Isar

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la expoziția-eveniment „Adrian Ghenie, Corpul imposibil”, compusă dintr-o serie de lucrări recente ale artistului special create pentru această ocazie. Adrian Ghenie este unul din cei mai în vogă artiști români contemporani și un adevărat fenomen al pieței internaționale de artă, cunoscut mai ales pentru picturile sale inspirate din subiecte istorice cu relevanță pentru tumultoasa istorie a secolului XX.

Curatoriată de directoarea artistică a Fundației Art Encounters, Diana Marincu, expoziția reunește o colecție amplă de desene alături de câteva picturi ale artistului.

Artistul continuă aici subiectele inspirate de perioada pandemică și izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu „lumea” avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste noi teme au de-a face cu relația complicată pe care omul și-a formulat-o cu tehnologia de azi, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.

Expoziția este organizată la Pavilionul ISHO și poate fi vizitată în perioada 20 aprilie – 18 iunie, în intervalul miercuri–duminică, între orele 10:00 – 18:00. Accesul în expoziție este gratuit. „Corpul imposibil” beneficiază și de un program de mediere, pe care îl vom face public în perioada imediat următoare.

⌛ 20 aprilie, ora 18:00: Vernisaj în prezența artistului și a echipei Art Encounters.
⌛ 21 aprilie, ora 18:00: Eveniment special „Meet the Artist”, cu tur ghidat și discuție publică despre practica artistică a lui Adrian Ghenie.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.