Apel deschis: rezidență artistică internațională în colaborare cu Niki Residency Hanovra

Design grafic: Max Weinland

APEL DESCHIS
Fundația Art Encounters în colaborare cu Niki Residency (Hanovra) lansează un apel deschis pentru o nouă rezidență artistică internațională care se adresează artiștilor stabiliți la Timișoara.

Perioada rezidenței
Rezidența va avea loc în perioada iulie – septembrie 2022 la Hanovra, pe o perioadă de maximum 4-6 săptămâni, în cadrul platformei create de Niki artist-run space: http://niki-hannover.org/

Scopul programului de rezidențe artistice este de a încuraja explorarea practicilor experimentale, de a susține producția de noi lucrări, de a facilita schimburile de idei și de a stabili un dialog semnificativ între comunități și actori culturali din diferite domenii și spații culturale.

Prin acest parteneriat, Fundația Art Encounters își extinde rețeaua de colaborări cu alte spații de rezidență și organizații independente îndreptate spre susținerea mobilității și a producției de artă a tinerilor artiști.

Condițiile rezidenței
Niki va pune la dispoziția artistului un spațiu de atelier (cca. 25 m2) și cazare într-un apartament în Hanovra. Costurile de călătorie vor fi acoperite până la suma de 250 €.

Rezidența Niki este susținută de Hafven (https://hafven.de/makerspace), un spațiu creativ unic și îndrăzneț, unde artistul poate găsi sprijin tehnic și unde poate utiliza cele mai noi tehnologii.

Artistul va primi un onorariu de 1200 € și un buget de producție de 1000 €. Artistul în rezidență va susține un eveniment public pe perioada rezidenței, care poate fi o prezentare, un atelier deschis sau un workshop.

Criteriile de selecție vor avea în vedere:
– Motivația de a se dedica unui proiect artistic pe toată perioada rezidenței
– Curiozitatea de a cunoaște o comunitate artistică dinamică și deschisă spre colaborări
– Calitatea portofoliului și a proiectului propus

Selecția urmărește, așadar, pe de o parte proiectul propus de artiștii candidați și deschiderea de a experimenta modele de lucru noi, iar pe de altă parte, modul în care această rezidență le poate oferi o oportunitate de dezvoltare în viitor. Comisia de selecție va fi alcătuită din echipa Art Encounters și echipa Niki.


Dosar și termen limită
Artiștii interesați își pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa contact@artencounters.ro până în data de 6 mai 2022. Fiecare dosar de candidatură trebuie să fie redactat în limba engleză și să conțină o scrisoare de intenție de maxim 1 pagină care să specifice proiectul avut în vedere, însoțită de portofoliul artistului și de un CV scurt, în format PDF (max. 15 MB).

Niki este un program de rezidențe gândit de artiști, care are ca obiectiv dezvoltarea de noi modele de colaborare internațională și interdisciplinară. Niki invită artiști și curatori internaționali la Hanovra, un oraș care funcționează ca un nod pentru producția și gândirea artistică inovatoare, datorită numărului tot mai mare de spații noi de artă și datorită accesului la spații de producție creativă performante din punct de vedere al echipării. Niki este o inițiativă artistică sprijinită de Kulturbüro Hannover și în colaborare cu Hafven, un spațiu de producție din Hanovra.

Restricții cauzate de pandemia de COVID-19
Ca urmare a impredictibilității cauzate de pandemia de COVID-19, Niki/Hanovra și Fundația Art Encounters își rezervă dreptul de a amâna perioada rezidenței sau evenimentele organizate în conexiune cu aceasta. Restricțiile legale existente în ambele țări vor avea prioritate, pentru siguranța artistului participant.

Juriu
Un juriu din cadrul Niki Residency va decide câștigătorul rezidenței până la sfârșitul lunii mai 2022.

Acest program de rezidență artistică face parte din FORmART, proiect cultural finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.