APEL DESCHIS: CuratorTM

Fundația Art Encounters în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lansează apelul CuratorTM pentru tinerii curatori stabiliți la Timișoara!

Acest concurs de proiecte se bazează pe câteva nevoi identificate la nivelul contextului cultural-artistic local, legate de o mai bună promovare și încurajare a curatorilor aflați la început de drum și, de asemenea, nevoia de a crea o platformă dedicată testării diferitelor formate expoziționale și a experimentului în zona curatoriatului contemporan.

Fundația Art Encounters derulează de patru ani Școala curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean cu scopul de a completa cunoașterea existentă în acest domeniu, asumându-și astfel, în mod consecvent, rolul de activare, învățare și creștere a curatorilor tineri.

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, prin Galeria Pygmalion și alte proiecte, contribuie semnificativ la crearea de platforme pentru expunerea artiștilor în căutarea unor spații potrivite, iar acest angajament se manifestă și prin proiectul propus acum, prin punerea la dispoziția tinerilor curatori a unui spațiu și a unei infrastructuri esențiale.

Așadar, acest apel de proiecte propune tinerilor curatori (cu vârsta de până în 30 de ani) să aibă îndrăzneala de a concepe un program curatorial în 3 episoade / expoziții, care să aibă loc consecutiv, punând astfel bazele învățării a ceea ce înseamnă un program artistic coerent. Nu se va ține cont de experiența tinerilor curatori, ci doar de prospețimea și inventivitatea programului.

SCOP & PREMIU

Programul dedicat tinerilor curatori își dorește încurajarea explorării practicilor curatoriale experimentale și oferirea unei serii de resurse pentru acest lucru: spațiu, buget de producție, onorariu și mentorat. La acestea se adaugă asigurarea unui loc la Școala curatorială de toamnă (25 septembrie – 1 octombrie), condusă de renumitul curator belgian Philippe Van Cauteren, la Cluj și la Timișoara, incluzând aici toate cheltuielile de cazare și transport aferente.

CONTEXT

Onorariu curator rezident pentru întregul program: 8.300 lei (include costurile de participare la Școala curatorială de toamnă).
Buget de producție pentru 3 expoziții consecutive: 4.000 lei

Perioada de desfășurare: 1 octombrie – 10 noiembrie 2022

Planul spațiului se va consulta aici

CRITERII DE SELECȚIE

Motivația de a se dedica unui program curatorial complex și experimental
Curiozitatea de a cunoaște mai bine domeniul curatoriatului
Capacitatea de a concepe un program creativ și un buget realist
Calitatea programului propus

JURIUL

Diana Marincu, curator, director artistic al Fundației Art Encounters
Ami Barak, curator internațional independent
Maria Orosan Telea, istoric de artă și curator, UVT–Facultatea de Arte și Design Timișoara
Georgia Țidorescu, curator independent
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș

CUM SE APLICĂ

Se va completa documentul pe care îl puteți găsi aici și se va trimite în format pdf pe adresa inscrieri@artencounters.ro până la data de 9 septembrie 2022.

Acest program face parte din FORmART, proiect cultural finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.©Imagine ilustrativă: “I work, therefore I’m not” – Anca Benera & Arnold Estefan pentru Bienala Art Encounters 2017. Credit foto: Ovidiu Micșa.