Intro în arta contemporană II – I feel something, don’t know what

Imagine din expoziție. Marta Węglińska, Wolves prowl, 2016-2019, video. Photo credit: infi.ro

Cu ocazia expoziției I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce], reluăm întâlnirile de introducere în arta contemporană cu Maria Orosan-Telea.

Subiectul celui de-al doilea curs va fi arta românească și poloneză din anii ‘90. Prezentarea va fi urmată de un tur ghidat într-una dintre secțiunile expoziției și de analiza lucrărilor expuse în relație cu tema prezentării.

Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT. În perioada 2019-2021 a fost asistent în cadrul proiectului „Gender Politics and the Art of European Socialist States” inițiat de Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań.

Expoziția I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce] este un proiect gândit în colaborare cu Zachęta Project Room / Galeria Națională de Artă Zachęta, cu scopul de a crea o punte creativă între artiștii activi pe scena artistică timișoreană și artiștii polonezi care au participat la expozițiile instituției partenere din Varșovia în ultimii ani.

Curatoriată de Magda Kardasz & Diana Marincu, această expoziție aduce împreună 7 artiști timișoreni invitați să producă o nouă lucrare (Lera Kelemen, Ana Kun, Andreea Medar, Carmen Nicolau, Pusha Petrov & Miki Velciov, Sorina Vazelina) și 6 artiști polonezi (Zofia Gramz, Janusz Łukowicz, Paulina Pankiewicz, Anna Siekierska, Mikołaj Szpaczyński, Marta Węglińska), pornind de la mai multe fire tematice intersectate: relația dintre ecosistemele naturale și intruziunea umană; imaginarea unor ființe hibride antropomorfe – extensii ale multiplelor ipostaze umane; și gesturile activiste și ecologice ale artiștilor cu privire la mediu, oraș și spațiul public.

I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce] face parte din proiectul cultural „Arta în Acțiune”, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Expoziția a fost realizată cu sprijinul sponsorului programului permanent al Fundației, Banca Transilvania.

De asemenea, la realizarea expoziției au contribuit: Institutul Polonez București, Institutul Cultural Român Varșovia, Institutul Francez Timisoara, Asociaţia Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, ISHO, Thesaurus Wines, Illy, Agasi, Melbo Instal.

Parteneri media: The Institute, RFI România, Radio România Cultural