Cursul desfășurat în spațiul expoziției Seasons End va prezenta contextul apariției noțiunilor de Earthworks, Land Art, Ecological Art, Ecofeminist Art și evoluția practicilor artistice cărora le-au fost aplicate, de la finalul anilor ’60 până la începutul anilor ‘90. Prezentarea va fi urmată de un tur ghidat selectiv și de analiza unora dintre lucrările expuse în relație cu tema cursului.
Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții „Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească”. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT. În perioada 2019-2021 a fost asistent în cadrul proiectului „Gender Politics and the Art of European Socialist States” inițiat de Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań.
Curatoriată de Kasia Redzisz și co-curatoriată de Georgia Țidorescu, Seasons End este o expoziție dedicată istoriei relației dintre artiști și natură din Europa Centrală și de Est. Prezentând practici artistice legate de mediul natural din toată regiunea, ea reunește peste 30 de artiști și de grupuri artistice din țări precum Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Slovacia, și Slovenia, precum și din diaspora.
Expoziția Seasons End a fost organizată cu sprijinul următorilor parteneri și sponsori:
Partener al programului de mediere: Asociația Culturală Contrasens
Finanțatori: Ministerul Culturii, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Cu sprijinul: Galeria Plan B, Ivan Gallery, Fundația TRIADE, Galeria Jecza, acb Gallery, Lithuanian National Museum of Art
Sponsori: ISHO, Policolor