Antal Lakner: casa activa. INERS atopia future home


17 aprilie – 29 iunie 2019
Vernisaj: miercuri, 17 aprilie 2019
Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), Timișoara

Curatori: Barnabás Bencsik și Diana Marincu
Partener și coproducător: Glassyard Gallery, Budapesta

Antal Lakner (n. 1966) este unul dintre cei mai importanți artiști maghiari, a cărui carieră include participări la Bienala de la São Paolo (2006), Manifesta 4 (2002), Bienala de artă de la Veneția – Pavilionul Ungariei (2001) și Bienala de la Istanbul (1997). Expoziția sa personală de la Muzeul Ludwig Budapesta din 2012 a reprezentat o amplă incursiune într-un model de lucru și o operă experimentală care au transformat complet spațiul muzeal, experiența individuală a vizitatorilor și limitele instituționale. Acest model de lucru decurge din depășirea receptării strict vizuale a artei, prin crearea de situații în care cunoașterea haptică preia controlul experienței și diversifică interfața stimulilor perceptivi.

Expoziția casa activa. INERS atopia future home se bazează pe o serie de lucrări noi asociate unor piese deja cunoscute, care răspund contextului specific în care se plasează Fundația Art Encounters – proximitatea șantierului în care se construiesc apartamentele „viitorului”.


Propunerea lui Antal Lakner, o viziune futuristă asupra locuirii „active”, regândește spațiul expozițional ca pe o casă alternativă, în care fiecare obiect determină o situație dinamică, provocatoare sau surprinzătoare. Interacțiunea publicului cu obiectele pe care le creează artistul pune în discuție abilitatea de a transgresa teritoriul comod al locuirii luxoase și hipertehnologizate. Atrofierea instinctului natural uman de a răspunde unor situații ostile devine aici pretextul pentru o suită de întrebări referitoare la felul în care ne construim prezența fizică într-un spațiu domestic sau social, relația dintre muncă și timp personal, precum și consecințele ideologice ale acestei separări. Atopia la care face referire subtitlul expoziției, în definiția lui Roland Barthes „un habitaclu în derivă”, este o doctrină internă îndreptată împotriva ancorării totale într-un loc și asocierii definitive cu o categorie.

Conceptul de INERS, pe care Antal Lakner l-a utilizat de-a lungul timpului, începând cu anii 1998, materializat în dispozitive mecanice care traduc munca fizică profesională în exerciții mimetice de recreere, este dezvoltat aici prin noi practici paradoxale de consum și producție într-o viață cotidiană convertită într-un motor spiritual, energetic și economic perfect.


Proiectul este realizat de Fundația Art Encounters prin programul CAMP – CONTEMPORARY ART MEETING POINT, o platformă de dialog și implicare a publicului în schimbul de cunoaștere mediat de arta contemporană. Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Design grafic: Synopsis Media
Text perete: Techside
Eveniment organizat cu sprijinul Crama Thesaurus Wines