„Crash Mail of a Five Year Accident”: proiecție și discuție cu Alex Mirutziu

Credit foto: Alex Mirutziu, Crash Mail of a Five Year Accident, 2016-2021.

Joi, 12 august, începând cu ora 18:00, vă invităm la un eveniment cu totul deosebit. Fundația Art Encounters are onoarea să prezinte în premieră filmul Crash Mail of a Five Year Accident, realizat de artistul Alex Mirutziu pe parcursul ultimilor cinci ani.

Evenimentul de joi va cuprinde proiecția în premieră a filmului, precum și o discuție cu artistul moderată de Diana Marincu, respectiv o sesiune de întrebări din partea publicului.

Alex Mirutziu despre Crash Mail of a Five Year Accident:

„Filmul se dezvăluie sub forma unei dramatizări a unor teme variate care au făcut parte din practica mea artistică, sub diferite forme, încă din anul 2000, concentrându-se pe ultimii cinci ani, 2016-2021. Cele mai multe dintre materialele folosite nu au fost până acum rulate sau prezentate public. Mărturii, crezuri, perspective poetice și filosofice, reflecții proprii, citate, date biografice și autobiografice, note de subsol se acumulează într-un ritm rapid, fiind suprapuse sau plasate în opoziție pentru a releva relațiile ierarhice dintre societate și individ. Accentul este pus pe paradoxul acțiunilor desfășurate în vederea satisfacerii nevoilor noastre, în lipsa unui tablou complet al consecințelor.

Prezint fracturat, deranjat, preocuparea mea față de disoluția interioară ca metodă de lucru în aflarea identității, alături de propuneri de a imagina situația ‘celuilalt’. Punțile de legătură si vecinătățile dintre dificultatea morții în mijlocul lucrurilor ‘ordonate’, a corpului subordonat sau alienat de proximitatea propriilor dejecții, fragila încredere în limbaj și fixarea în acțiunea detașată de consecințe si sacrificiul de sine ca mecanism de relevare a dezechilibrelor actuale sunt voit recalcitrante, pentru a permite un tip de citire poetică, cu potențial re-interpretativ.

Revin mereu la întrebarea: în ce măsură este dificultatea individului de a se cunoaște pe sine dăunătoare sinelui și ‘celuilalt’, care este mereu tulburat de perspectiva unui viitor deznodământ?”

Alex Mirutziu este un artist care lucrează cu performance, instalații, film, text, explorând conflictul dintre dorință si acțiune strategică.

Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu artiști, scriitori, muzicieni sau filosofi, printre care: Grit Hachmeister (Germania), Elias Merino (Spania), Graham Foust (SUA), Graham Harman (SUA). Proiectele lui au fost prezentate, printre altele, la Royal College of Arts, Londra, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv, Powerplant, Toronto, Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta, Centrul de Artă Contemporană și Muzeul Național de Artă, Varșovia, Muzeul Național, București, Kunsthalle Mulhouse, Kunsthalle Winterthur, Kunsthalle Bega, Centrul de Artă Contemporană, Tel Aviv, Royal Academy of Arts, Londra, si Bienala de la Veneția.

Acest eveniment face parte din proiectul cultural „Arta în Acțiune”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest eveniment face parte din „MAP – Mentorate, Artiști, Parteneriate”, program cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.