Curs de introducere în arta contemporană: La marginea lumii

Primul curs de Introducere în arta contemporană organizat în cadrul expoziției „La marginea lumii” se va concentra asupra modului în care desenul a fost folosit de artiști în ultimii 50 de ani. Vom parcurge diverse etape și tendințe, de la arta conceptuală și reducționismul de tip analitic până la hiperrealism, desenul ca “mimesis” și adaptarea limbajului grafic tradițional la noile exigențe ale artei contemporane.


Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții „Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească”. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT. În perioada 2019-2021 a fost asistent în cadrul proiectului „Gender Politics and the Art of European Socialist States” inițiat de Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań. Adiacent activităților academice și curatoriale, este preocupată de elaborarea unor metode prietenoase de familiarizarea a publicului cu noțiuni și curente din istoria artei.


Expoziția „La marginea lumii” își propune să surprindă laboratorul creativ al artiștilor participanți, vizibil în desene și schițe, analizând granița dintre lumile reale și fictive pe care le locuim fiecare dintre noi. Pornind de la desen ca un instrument conceptual de tatonare a unor zone necunoscute sau de redefinire a unui univers vizual, expoziția întipărește spațial o stare de incertitudine și de neliniște, inevitabile astăzi. Artiștii invitați reprezintă, fiecare dintre ei, o direcție distinctă în ceea ce privește creația vizuală contemporană, tensionând limitele dintre vizibil și invizibil. Desenul-sunet, amprentă, rețea, palimpsest, desenul spațial, desenul-relief, desenul care zgârie, desenul care mângâie, toate sunt variante de a „citi” vibrația unei realități tot mai alterate.Cu un titlu premonitoriu, expoziția surprinde prin actualitatea și intuiția ei. Modelul naturii survine ca o metodă de împăcare firească a tuturor dualităților, iar repetiția și serialitatea sunt oportunități de a schimba mereu ceva, de a găsi acea diferență care se impune ca mecanism critic, amintindu-ne că, de fapt, istoria nu se repetă niciodată.Expoziția include lucrări create de Andrei Arion, Csilla Bartus, Dan Beudean, Ole Blank, Floriama Cândea, Eduard Constantin, Norbert Filep, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Alexandra Mereuți & Sebastian Danciu, Alexandra Satmari și Lucía Simón Medina și se poate vizita până pe 29 mai 2022.


Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactați la adresa inscrieri@artencounters.ro

Deși restricțiile anti-COVID au fost ridicate, recomandăm purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanței fizice de 1.5 m față de persoanele din jur.


Expoziția „La marginea lumii / At the edge of the world” face parte din „ART-UP”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Organizator: Fundația Art Encounters
Co-finanțator: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Sponsori: ISHO, Thesaurus, Illy
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Zeppelin, Modernism, Revista Arta, The Institute, Propagarta, StudentFest
Design grafic: Flavia Țună
Imagine: Camilia Filipov, Time Sculpture, 2022, video still (detaliu)
Colaboratori: Andra Dascălu, Robert Floria, Carmen Nicolau, Maria Orosan Telea, Teo Papadopol, Gavril Pop, Overcast Agency, Galeria Plan B, Galeria Sector 1, Galeria Sabot