Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri

Fundația Art Encounters aduce în premieră pe scena artistică națională creațiile marelui pictor de origine croată Julije Knifer (1924 – 2004, n. Croația). Timp de 5 săptămâni, expoziția Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri va putea fi vizitată în cadrul spațiului expozițional al fundației Art Encounters din Timișoara, fiind curatoriată de artă Ami Barak. Expoziția prezintă cea mai cuprinzătoare colecție a pictorului Julije Knifer, reunind la Timișoara picturi și desene realizate de-a lungul vieții sale.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 5 septembrie 2024, de la ora 18:00, iar expoziția va putea fi vizitată până pe 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă în intervalul orar 12 – 18, oferind un tur ghidat în fiecare sâmbătă de la 17:00.

Julije Knifer, născut în Osijek, Croația, este recunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale abstracte caracterizate prin forme meandrice repetitive, care au influențat semnificativ arta contemporană. A fost unul dintre membrii fondatori ai grupului Gorgona, un colectiv de avangardă din Zagreb activ în anii 1960, care a promovat o abordare nonconformistă și experimentală a artei. Opera sa, concentrată pe utilizarea liniilor simple și a formelor geometrice, explorează concepte precum timpul, spațiul și repetiția, devenind emblematice pentru mișcarea minimalismului.

Cariera sa artistică a influențat profund arta contemporană, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști abstracti ai secolului XX. Knifer a studiat la Academia de Arte Frumoase din Zagreb, unde a început să dezvolte stilul său unic bazat pe utilizarea formelor geometrice și a alb-negrului. Opera sa reflectă o preocupare constantă pentru structura vizuală și repetitivitate, aducând în prim-plan o estetică minimalistă de mare impact.

Aceste meandre repetitive și minimaliste sunt expresia unei preocupări profunde pentru problema reprezentării timpului și constituie o formă de anti-pictură prin reducerea extremă a formelor și conținutului. Meandrele sale reflectă o explorare continuă a conceptului de artă eliberată de constrângerile tradiționale, oferind privitorilor o experiență unică de introspecție și reflecție.

Julije Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001, iar în 2014 Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a realizat o retrospectivă completă a operei sale.

A mai expus la Centre Pompidou, Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană, Sydney, iar lucrările sale se află în numeroase colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv MOMA din New York, Tate London, Centrul Pompidou din Paris. și Galeria Națională din Berlin.

Fundația Art Encounters este dedicată promovării artei contemporane și încurajării dialogului cultural prin organizarea de expoziții și evenimente de înaltă calitate. Prin aducerea în România a operelor lui Julije Knifer, Fundația reafirmă angajamentul său de a oferi publicului acces la lucrări de artă semnificative și de a susține dezvoltarea scenei artistice locale.

Evenimentul reprezintă o oportunitate extraordinară pentru iubitorii de arta, critici, studenți și pentru publicul larg de a se conecta cu lucrările unui artist de excepție, al cărui impact asupra artei abstracte continuă să fie resimțit și astăzi.

Expoziția beneficiază de ajutorul inestimabil al Anei Knifer, căreia îi suntem extrem de recunoscători

Expoziția „Julije Knifer – meandre fără ocolișuri” este organizată de către Fundația Art Encounters și co-finanțată de AFCN. Un eveniment posibil și datorită parteneriatului strategic cu Banca Transilvania și a partenerului ISHO.