Lansare de carte Matei Bejenaru: PRUT

Vineri, 21 februarie 2020, ora 18:00
Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters vă invită la evenimentul de lansare a albumului Matei Bejenaru: PRUT, în prezența artistului și a editorului cărții, Alina Șerban. Evenimentul va avea loc vineri, 21 februarie, de la ora 18:00, la sediul Fundației Art Encounters, în spațiul de la mansardă.

Început în anul 2011, la câțiva ani după admiterea României în Uniunea Europeană, proiectul PRUT reprezintă o arhivă de imagini foto-documentare care în prezent cuprinde aproximativ 1500 de negative. Procesul de cartografiere a teritoriului din bazinul râului Prut, devenit frontiera naturală a noii construcții politice europene în extremitatea sa estică, a însemnat pentru Matei Bejenaru asumarea unui angajament artistic cu o lume rurală cvasi-invizibilă, una dintre cele mai sărace ale României și ale Europei. PRUT reușește să conteste un tip de citire rudimentară a teritoriului rural din perspectiva unor teme precum sărăcia, migrația sau arhaismul, dar și senzaționalul de tip jurnalistic care impune adresea o privire inadecvată față de realitățile zonei.

Structurând, în formatul unei publicații de fotografie, materialul vizual acumulat în urma cercetării (în județele Iași, Botoșani și Vaslui), volumul de față reușește să redea, într-o manieră subiectivă, fenomene și manifestări de viață și cultură materială caracteristice comunităților din zona Prutului, surprinzând felul în care acestea au înțeles să-și negocieze poziția sub impulsul noilor mecanisme economice și sociale ale ordinii neoliberale. Materialul fotografic este organizat în cinci capitole distincte — Teritoriu, Locuire, Economie, Oameni, Cotidian — și este însoțit de cinci texte aparținând istoricilor de artă și curatorilor Katarzyna Ruchel-Stockmans, Anca Verona Mihuleț, Alina Șerban, antropologului Puiu Lățea și teoreticianului Sezgin Boynik.

Matei Bejenaru este artist, fondator al Bienalei Periferic și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Abordarea sa artistică în medii de expresie diverse – fotografie, video, performance, instalație – implică de cele mai multe ori o cercetare amănunțită a subiectelor pe care le abordează, fie că este vorba despre un context istoric, marcat de schimbarea valorilor sociale și a sistemelor de producție, sau despre personalități portretizate în cadrul lucrărilor sale. Expozițiile sale recente includ: Same Histories, Galeria Anca Poterașu, Spinnerei Leipzig (2019); ARCOmadrid, Galeria Anca Poterașu, București (2019); Prut, Muzeul Țăranului Român, București (2018); netWorks, MAGMA, Sf. Gheorghe (2017); Aparență & Esență, Bienala Art Encounters, Timișoara (2015); Showtime, ABC Contemporary, Zurich (2014); Matei Bejenaru: Art into Life / Life into Art, The Artery Gallery North Adams Massachussets (2012, solo).

Alina Șerban este istoric de artă și curator. Din 2011 coordonează platforma editorială P+4 Publications, dedicată artei și arhitecturii românești contemporane. Alături de Ștefania Ferchedău, a fondat la sfârșitul lui 2016 proiectul Institutul Prezentului, o structură artistică interdisciplinară. Alina Șerban a fost curator al unor expoziții organizate la Salonul de Proiecte, București; Uqbar Project Space, Berlin; Kunsthalle Fridericianum, Kassel; Galerie im Taxispalais, Innsbruck; Fotogalleriet, Oslo. A fost curator al Pavilionului României la cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de la Veneția (2009), proiect expozițional itinerat în 2010 la The Renaissance Society, Universitatea Chicago. A fost, de asemenea, co-curator al proiectului de cercetare Vederi încântătoare: Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60 – ’70.

Această carte este editată sub egida P+4 Publications, un program editorial fondat la București de istoricul de artă Alina Șerban cu sprijinul Asociației Pepluspatru. Dedicat artei și arhitecturii românești contemporane, programul explorează mediul cărții ca punct de întâlnire între cercetarea științifică, experimentul în design și ideile și subiectele abordate de artiști și arhitecți în practica lor.

Publicația Matei Bejenaru: PRUT poate fi achiziționată la librăria La Două Bufniţe, Timișoara.

Credit foto: Dan Vezentan / New Folder Studio
Credit foto: infi.ro

Lansarea cărții lui Matei Bejenaru la Timișoara face parte din programul Fundației Art Encounters, CAMP – CONTEMPORARY ART MEETING POINT, o platformă de dialog și implicare a publicului în schimbul de cunoaștere mediat de arta contemporană. Proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.