Learning Together: Practicing Cultural Mediation Today

Art Encounters & PRAKSIS vă invită vineri, 15 decembrie, începând cu ora 10:00, la conferința „Learning Together: Practicing Cultural Mediation Today”.

📍 Evenimentul se va desfășura la sediul fundației din Bd. Take Ionescu 46C, Casa ISHO, etajul I, în decorul oferit de expoziția dedicată regretatei artiste contemporane Ioana Nemeș.

🆓 Intrarea este liberă, iar discuțiile vor fi purtate în limba engleză. 

Medierea culturală nu este un dat, ci o construcție teoretică ce descrie practici și sisteme, modele de acțiune și instruire. Este o abordare specifică în legătură cu anumite chestiuni sociale și culturale, asupra cărora dorim și noi să ne îndreptăm atenția, prin intermediul unor proiecte și viziuni precise, despre care vor vorbi invitații noștri speciali. Vă propunem astfel un eveniment care îmbină teoria cu practicile specifice de mediere și oferă mai multe răspunsuri posibile la evoluțiile actuale. 

📍Programul conferinței este structurat după cum urmează:
10:00 – Cuvânt introductiv cu Diana Marincu, directoarea artistică a Fundației Art Encounters;
10:30 – Prezentare online cu titlul „From inside the art museum – New education practices and new research”, susținută de Line Engen (Norvegia);
10:45 – Prezentare online susținută de Anna Kerekes (Franța);
11:00 – Sesiune de Q&A;
12:00 – Pauza;
13:30 – 15:30: Masă rotundă în compania invitaților Mihaela Tilincă, Corina Bucea, Andreea Iager-Tako, Maria Orosan Telea și a gazdelor, Nicholas John Jones, director artistic al PRAKSIS Kristian Schrøder, manager de program la PRAKSIS (moderator: Marius Stan). 

📁 Line Engen (n. 1975) este cercetătoare și autoare. Este licențiată în istoria artei la Universitatea din Oslo și activează în calitate de curatoare educațională la Muzeul Național din capitala Norvegiei. Conduce departamentul de educație muzeală al acestei instituții și a editat două antologii internaționale despre educație și cercetare.

📁 Mihaela „Miha” Tilincă (n. 1961) este educatoare și mediatoare culturală din Timișoara, implicată în dezvoltare de proiecte în cultură și educație, în formarea și mentorarea unei generații noi de mediatori culturali și în democratizarea societății prin instrumente culturale. În ultimii 25 de ani, a dezvoltat și implementat proiecte și a făcut mediere culturală în diverse roluri pentru British Council, Asociația Culturală Contrasens, Civicultura, Universitatea Politehnica Timișoara. Este licențiată a Universității de Vest Timișoara (1984) și are un doctorat în Analiza discursului și Alfabetism de la Universitatea Lancaster (2007).

📁 Corina Bucea este manager cultural cu experiență în coordonarea proiectelor, producție artistică, politici culturale și mediere culturală. A fost unul dintre membrii fondatori ai spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule (2009), unde a lucrat ca manager în primii ani de activitate. A coordonat sau colaborat cu diferite proiecte care au reprezentat România la Bienala de artă și cea de arhitectură de la Veneția (2013, 2015, 2016, 2017, 2022). Începând din 2018, a coordonat Academia Schimbării în cadrul Centrului Cultural Clujean, un program dedicat creșterii capacității sectorului cultural. Între 2021 și 2023, a făcut parte din echipa curatorială pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, ca expert în educație și mediere & strategie Power Station.

📁 Andreea Iager Tako este pasionată să descopere oameni, idei, proiecte și să le conecteze toate în modele care schimbă comunități, dezvoltând soluții de impact. Expusă producțiilor artistice, dar și călătoriilor încă de la o vârstă fragedă, și-a dezvoltat singură metode de a se bucura de diversitate, în toate formele ei, rămânând acasă (Timișoara). A studiat psihologia și dezvoltarea durabilă, a lucrat în marketing și resurse umane înainte de a se dedica în totalitate comunităților pe care le admiră. Este co-fondator Festivalul PLAI și susține producțiile PLAI, co-fondator AMBASADA și a extensiei sale – building.a.community – și, cel mai recent, co-fondator FABER – alături de Cristina și Val Mureșan, Adrian Erimescu și echipa FOR. În perioada pandemiei a fondat și o întreprindere socială – ONE.shirt – un demers de slow fashion care vorbește despre incluziune socială și atrage atenția asupra poluării industriei textile și risipei vestimentare. 

📁 Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este interesată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții „Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească”. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT. În perioada 2019-2021 a fost asistent în cadrul proiectului „Gender Politics and the Art of European Socialist States” inițiat de Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań. Adiacent activităților academice și curatoriale, este preocupată de elaborarea unor metode prietenoase de familiarizarea a publicului cu noțiuni și curente din istoria artei. 

_______________
ℹ️ Programele PRAKSIS pun în prim-plan activitatea colectivă și schimbul de idei, aptitudini și informații, generând un dialog între artiști, gânditori și organizații la nivel local și internațional, la toate nivelurile de carieră și în diverse culturi și discipline. PRAKSIS colaborează cu partenerii săi pentru a-și integra activitățile în cele mai largi contexte posibile. Încă de la înființarea sa în 2015, centrul a lucrat cu peste 60 de parteneri, de la muzee naționale, universități și centre de artă de top și până la cluburi de wrestling. Activitățile sale de bază includ:Organizarea și desfășurarea unor rezidențe artistice; Organizarea de evenimente publice; Programe pentru tineret; Publicații online și tipărite;

ℹ️ Înființată în 2015, Fundația Art Encounters își propune să ofere un model instituțional adaptat nevoilor contextului local și, în același timp, implicat în contribuții la scena artistică internațională. Fondată de colecționarul de artă și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, Fundația Art Encounters este o inițiativă care își propune să sprijine dezvoltarea scenei de artă contemporană din România. Misiunea sa de bază este de a promova dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea.Activitățile Fundației au în vedere următoarele direcții principale: organizarea Bienalei Art Encounters la Timișoara și programul expozițional care se desfășoară în spațiul permanent al acesteia sau în alte locații din Timișoara; stimularea educației și a dezvoltării audienței prin programe publice; dezvoltarea unei serii consistente de rezidențe artistice și curatoriale. Complementar programelor permanente ale Fundației, colecția privată de artă a lui Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, funcționează ca o resursă deschisă pentru expoziții, colaborare instituțională și cercetare. 
___
🙏 Proiectul „Intersections – Art, Knowledge and Society” beneficiază de un grant de 63.010 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Fondurile EEA și cele Norvegiene.