Norbert Filep

Norbert Filep, Untitled, 2018, creion pe hârtie, 102X72 cm

Norbert Filep este un artist român contemporan care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Pe parcursul ultimilor doi ani, a integrat în demersul său artistic practici diverse, concretizate în principal prin utilizarea mediului desenului ca un mecanism central prin care abstractizarea este abordată într-o manieră conceptuală. Artistul este dedicat descoperirii unor noi posibilități în abstractizare, prin redefinirea diferitelor procese de generare a informației prin acumulare și repetiție. 

Din punctul său de vedere, societatea se află la cel mai important punct din istorie; un punct în care totul devine accelerat și imaterial, iar dimensiunile fizice care alcătuiau în trecut societatea noastră se estompează…acesta este motivul principal pentru care am ales să folosesc aceste elemente (desene tehnice, texte, cărți, etc.), pentru că acestea sunt elementele care ne defineau odată societatea, casele, mașinile, obiectele de zi cu zi. 

Printre expozițiile sale personale se numără: Mapping the paper, Galeria Sector 1, București, 2018; Simple things, Spațiul Pilot, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, 2018; One after another, Mie Lefever Gallery, Ghent, 2019; Art Rotterdam Fair, Rotterdam, 2020. Lucrările sale au fost incluse în expoziții de grup precum: The little thing that counts, MARRA/NOSCO Gallery, Bruxelles, 2022; Mirror, Mirror, CFHILL, Stockholm, 2021; Electric Crossroads, Bubble n Squeak, Bruxelles, 2021; After 12 Years, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București, 2020; Out of blue, Muzeul de Artă Recentă, București, 2020; Mother Tongue, Galeria Sector 1, București, 2019. Lucrările sale fac parte din colecții private și publice, precum cea a Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), București, Muzeul de Artă Recentă, București, Colecția ING, București.