Prelungire Expoziție „Adrian Ghenie: Corpul imposibil”: 20.04. – 09.07.2023

Expoziția „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” este o excelentă ocazie de a intra în contact cu opera și ideile unuia din cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut mai ales pentru picturile sale inspirate din subiecte istorice cu relevanță pentru tumultoasă istorie a secolului XX.

Deschisă pe 20 aprilie, a.c., la Pavilionul ISHO și curatoriată de Diana Marincu, expoziția s-a bucurat până în acest moment de un mare succes la Timișoara, circa 5.200 de vizitatori trecându-i pragul și mulți alții manifestându-și intenția de a o face. Evenimentul a fost dublat de tururi ghidate constante și de un program de mediere atent construit pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de artă mai mult sau mai puțin experimentați. Acoperirea media a fost la rându-i deosebită și ne-am bucurat împreună de o atenție binemeritată din partea presei scrise, radiourilor și televiziunilor.

Adrian Ghenie continuă aici subiectele inspirate de perioada pandemică și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu „lumea” avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste noi teme au de-a face cu relația complicată pe care omul și-a formulat-o cu tehnologia de azi, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.

* * *

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

🙏 Expoziția „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” este organizată de către Fundația Art Encounters, având ca parteneri principali Banca Transilvania și ISHO, cu sprijinul Catena – Farmacia Inimii și EY Romania.