Eveniment inclus în programul bienalei timișorene de arhitectură – BETA
Duminică, 25 octombrie 2020, ora 18:00
Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, Timișoara
Proiecția filmului In Comparison de Harun Farocki, conectează expoziția Enough is Enough din cadrul BETA de expoziția Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă, în desfășurare la Fundația Art Encounters până în 31 octombrie.
În filmul Zum Vergleich / In Comparison (2009), producția cărămizii este urmărită de Harun Farocki în contexte diferite din Burkina Faso sau India, până în Franța și Germania. Munca din comunitățile africane, exclusiv una manuală și corporală, este comparată cu munca mecanică și ultra-tehnologizată din societățile occidentale europene. Relevanța acestor comparații, neînsoțite de vreun comentariu, face vizibile decalajele sociale și raporturile diferite la nivelul muncii prin cel mai de bază element al construcției vieții moderne, cărămida.
Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere alături de curatoarele expoziției Enough is Enough din cadrul BETA, Anca Cioarec, Brîndușa Tudor și Ilka Ruby, și scriitorul Alex Condrache. Discuția va fi moderată de Diana Marincu, curatoarea expoziției Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă.
Anca Cioarec a studiat arhitectura în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM), Università degli Studi di Genova și Academie van Bouwkunst din Amsterdam. Este interesată de relația dintre arhitectură și arta contemporană, relație documentată prin teza de doctorat prin care a cercetat spații dedicate artei contemporane. În prezent, Anca este asistent în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Brîndușa Tudor a studiat arhitectura în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM). Este interesată de arhitectura fără arhitecți, iar în prezent lucrează la teza sa de doctorat având ca subiect de cercetare neovernacularul urban din Bucureștiul postdecembrist. Între 2013 și 2019, Brîndușa a fost asistent în cadrul UAUIM.
În 2011, Anca Cioarec și Brîndușa Tudor pun bazele Stardust Architects. Interesele lor se concentrează pe chestionarea formelor actuale de educație de arhitectură și practică profesională, testând și reformulând abordări alternative prin ateliere cu studenți, concursuri și inițiative proprii.
Ilka Ruby este editor și curator din Berlin, a cărei activitatea gravitează în jurul arhitecturii și urbanismului. A studiat arhitectura la RWTH Aachen și la TU Viena. Alături de partenerul său, Andreas Ruby, Ilka a fondat textbild – un birou care se ocupă de comunicarea arhitecturii și Ruby Press – o editură care pune accent pe arhitectură, artă și alte practici culturale implicate în producția spațială.
Alex Condrache este un tânăr cercetător în literatură comparată, scriitor și trainer. Are un doctorat în filologie la Universitatea de Vest din Timișoara și își finalizează un al doilea doctorat, în literatură comparată, la Western University, în Canada. În prezent navetează între Canada și România, unde este implicat în mai multe proiecte culturale și educaționale.
Organizatori: Fundația Art Encounters, BETA, Primăria Municipiului Timișoara
Cofinanțatori: Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș, AFCN, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Parteneri: IDEA Design & Print Cluj, La Două Bufnițe
Parteneri media: Radio România Cultural, The Institute, Observator Cultural, RFI, Aarc – All about Romanian Cinema, Film Menu