Fundația Art Encounters prezintă o serie de evenimente gândite în conjuncție cu rezidența artistei Oanei Paula Vainer în perioada mai – iulie 2018 la Timișoara.
Institutul de pe Bega, secția „Totul e posibil”, organizează în perioada 22 iunie – 27 iulie evenimente publice dedicate relației dintre spații aparent incompatibile, bazându-se pe exercițiul deschiderii totale și a posibilităților infinite pe care arta le poate găsi în situații aparent imposibile. Oana Paula Vainer, artista aflată în rezidența Fundației Art Encounters, împreună cu Diana Marincu, curator, propun o serie de prezentări și de video-proiecții speciale, sub egida unui Institut creat în conexiune cu proiectele artistice dezvoltate de Oana în timpul cercetării ei la Timișoara.
„Prin încercarea de descriere a unui teritoriu necunoscut, un spațiu aproape de nepătruns, atât corporal, cât și metaforic, am folosit ca metodă de lucru transformarea stării fizice umane și personale a artistului într-una animală, fluidă și gazoasă. În acest fel, vom prezenta și participa la o serie de discuții pe tema metamorfozei, a transformării, a spațiilor aparent imposibile care își au originea în mediul social și politic de pe teritoriul geografic prezent.” (Oana Paula Vainer)
Secția „Totul e posibil”, o ramură a Institutului de pe Bega, urmărește modurile de a privi un teritoriu fizic existent prin investigarea fricii și a diferitelor blocaje care contribuie la izolarea în modele culturale și comportamentale cunoscute. Prin intervențiile performative și gesturile artistice pe care Oana le inserează în contextul urban și natural, acest Institut își propune o expandare treptată a granițelor în care ne proiectăm existența și experiența cunoașterii. Pelicula opacă de care ne lovim atunci când ieșim din zona de confort este perforată de dorința de a cunoaște necunoscutul, de a lărgi referințele pe care le angrenăm atunci când ne identificăm cu un loc și de a folosi experiența directă, a corpului de cele mai multe ori, pentru a crea un spațiu utopic necesar.
Programul „Totul e posibil” va pune în discuție toate aceste subiecte prin prezentările pe care invitații le vor gândi din diferite perspective, de la artă la silvicultură, de la psihologie la ecologie, de la activism social la desene animate.
Vineri, 22 iunie
Ora 19:00 – Oana Paula Vainer: Lecture Performance The less I know the better – fișă de observație
Ora 20:00 – screening surpriză a unui film ales de artistă
Oana Paula Vainer a absolvit Universitatea Națională de Arte la București și Academia de Arte și Design din Stuttgart. În 2007 a încetat să mai lucreze cu ceramica și a început să experimenteze cu performance-ul, video și alte noi moduri de a se exprima, evitând mediile clasice. Acum folosește ca material de lucru propriul corp și, uneori, elemente din cotidian. Practica Oanei interoghează realități sociale și personale și face referire atât la realitățile sociale și politice ale locului din care a plecat, dar și ale celui în care trăiește acum. Expoziții (selecție): Nothing to declare, Strasbourg (2019, solo); Exposionszeichnung, Theater Rampe, Stuttgart (2019); The Kiss, Kunstmuseum Stuttgart (2018, solo); Each river has its own people, Fundația Art Encounters, Timișoara (2018, solo); Flirt, Im Hinterzimmer, Karlsruhe (2016).
Vineri, 6 iulie
Ora 17:30 – scurtă prezentare despre Etapa #4, călătorie către Roșia Montană
Ora 18:00 – prezentare Aleschija Seibt, artistă
Ora 19:00 – prezentare Laura Tripa, psiholog clinician, psihoterapeut şi formator
Ora 20:00 – screening, Sol Lucet Omnibus, HD Video, 2015, Oana Paula Vainer
Aleschija Seibt (n. 1983) trăiește și lucrează la Karlsruhe. A studiat la Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe. Lucrările ei au fost expuse în numeroase instituții precum: Spinnerei, Leipzig; Projektraum Ameisenberg, Stuttgart; whyyes, Karlsruhe; Bikini, Lyon; Neuer Kunstverein Aschaffenburg; Ride on Projects, Karlsruhe; Kunstverein Wilhelmshöhe, Ettlingen; Cité Internationale des Arts, Paris; Kunsthaus L6, Freiburg; Achter de Ramen, Amsterdam; ZIP, Basel; Städtische Galerie KUBUS, Hanovra; Im Hinterzimmer, Karlsruhe; Kunstverein Freiburg; Shedhalle e. V, Tübingen; Orgelfabrik, Kultur in Durlach; Weltkulturerbe Völklinger Hütte; Wilhelmspalais Stuttgart; Kunstverein Ellwangen; konnektor – Forum für Künste, Hanovra; RaumInBetrieb, Halle/Saale; ehemalige Brauerei Hatz, Rastatt; Badischer Kunstverein, Karlsruhe.
Laura Tripa este psiholog clinician, psihoterapeut şi formator. Are o experiență de 10 ani în consiliere educațională, în lucrul cu copii de toate vârstele, cu părinții și educatorii acestora. Laura Tripa practică psihoterapia adleriană, o formă de psihoterapie bazată pe egalitate, reciprocitate și principiul încurajării. Sintagma preferată din psihologia adleriană: „A avea curajul de a fi imperfect”.
Vineri, 13 iulie
Ora 19:00 – scurtă introducere Oana Paula Vainer și Diana Marincu
Ora 19:30 – prezentare Adriana Tranca, curatoare
Ora 20:30 – prezentare Daniel-Ond Turcu, inginer silvic
Ora 21:00 – screening surpriză
Adriana Tranca este o curatoare de origine română stabilită la Berlin, Germania. Anul acesta termină programul de master în curatoriat la Universitatea Goldsmiths, Londra, Marea Britanie. După diverse explorări curatoriale, direcția spre care se îndreaptă practica ei are o agendă feministă, mai mult sau mai putin evidentă. În vara anului trecut (2017), Adriana a participat la organizarea expoziției Margaret Harrison. Dialogues Between Sex, Class and Violence la Azkuna Centroa, Bilbao, Spania, împreună cu alte trei colege de master. Organizația Women’s Library din cadrul Goldsmiths, UoL, a finanțat o săptămână de cercetare în arhiva artistei britanice din Cumbria, Marea Britanie. O serie de materiale și informații au fost folosite în retrospectiva organizată de curatorul feminist Xabier Arakistain, selecția având ca scop articularea contextului întregii practici artistice a lui Margaret Harrison, de cele mai multe ori subversivă și provocatoare.
Daniel-Ond Turcu
„M-am născut în 31.07.1978 la Timișoara. După terminarea Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania” din Brașov în 2002, m-am angajat pentru o scurtă perioadă ca inginer silvic la Ocolul Silvic Bozovici (Caraș-Severin) unde am dobândit experiență în administrația forestieră. Din aprilie 2003 m-am transferat la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București (ICAS) – Stațiunea Timișoara (astăzi, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”). Am lucrat de la început la Laboratorul de Ecologie Forestieră și m-am ocupat în principal cu studiul pădurilor naturale. Am participat în proiectul PINMATRA (2000-2005), în cadrul căruia au fost inventariate pentru prima dată în teren pădurile virgine din România – eu am lucrat în perioada 2003-2005 în Timiș, Arad și Vrancea. Am colaborat cu mai multe autorități, Universități, agenți economici, ONG-uri etc., în domeniul protecției naturii, în special pentru realizarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000. Sunt membru al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și președinte al CȘ al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Încerc astfel să-mi pun experiența în domeniul ecologiei forestiere în sprijinul administratorilor de arii protejate.”