Tur ghidat cu Diana Marincu: IF A STORY IS PRESENT

Sâmbătă, 20 august, de la ora 17:00, vă invităm să descoperiți prima expoziție din România dedicată renumiților artiști macedoneni, Yane Calovski și Hristina Ivanoska. Curatoriată de Diana Marincu, expoziția IF A STORY IS PRESENT/ DACĂ O POVESTE SE IVEȘTE vă propune o selecție de lucrări personale și colective, precum și o nouă instalație realizată de către un grup de tineri artiști timișoreni: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.

Locație: Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu nr. 46C, Timișoara

Pentru înscrieri, vă rugăm să completați formularul atașat până sâmbătă, 20 august, ora 11:00.
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSf…/viewform

Dorind să fim precauți, în contextul actual al creșterii cazurilor de infectări cu COVID-19 și deoarece tururile ghidate se țin în spațiu închis, grupurile nu vor depăși 15 participanți iar purtarea măștii va fi recomandată.


Fundația Art Encounters prezintă prima expoziție din România dedicată artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska, cunoscuți la nivel internațional, aceștia locuiesc la Skopje și la Berlin.

IF A STORY IS PRESENT / DACĂ O POVESTE SE IVEȘTE este curatoriată de Diana Marincu și include o selecție de lucrări recente atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, precum și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de tineri artiști emergenți din Timișoara, care au participat la mentoratul desfășurat între mai-iulie anul acesta: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.

Expoziția DACĂ O POVESTE SE IVEȘTE pornește de la un nucleu de lucrări dezvoltate de-a lungul ultimilor cinci ani în relație cu teoria Open Form, una dintre cele mai experimentale abordări ale instrumentelor pe care arta și arhitectura le deține, concepute de arhitectul polonez Oskar Hansen.

Flexibilitatea, participarea colectivă, activarea unui „fundal perceptiv” și expresia individuală sunt câteva dintre elementele de ghidaj conceptual și pedagogic pe care acesta le-a propus. Artiștii Yane Calovski și Hristina Ivanoska duc mai departe principiile teoretice inspirate de Hansen și, folosindu-se de exerciții vizuale și textuale, se concentrează pe structura invizibilă a societății și propun o extindere a cadrului instituțional și artistic spre o viziune asupra orașului și a indivizilor ca părți componente diverse. Această perspectivă este în măsură să creeze un țesut elastic și non-ierarhic, oferind câteva direcții conceptuale ale expoziției prin explorarea descentralizării ideilor utilizând limbajul tipografic formal și cromatic pe care l-au creat.

Pe de altă parte, expoziția prezintă lucrări referitoare la munca manuală și la formele de cunoaștere, interpretare și reprezentare ale strategiilor narative, care sunt activate în raport cu politicile memoriei și uitării, ale istoriilor fragmentate și ale spațiilor imaginare, fictive.


Organizator: Fundația Art Encounters
Finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul de Proiecte al Municipiului
Timișoara
Sponsori: ISHO, Thesaurus, Illy
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Zeppelin, Modernism, Revista Arta, The Institute, Propagarta, StudentFest
Design grafic: Karina Isar
Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.