Vernisaj Ioana Nemeș: Rituals, Keepers and Storms

15.11.2023.-04.03.2024

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la expoziția uneia din cele mai importante artiste contemporane ale generației sale, Ioana Nemeș, intitulată „Rituals, Keepers and Storms”. Curatoriată de Diana Marincu și Kilobase București, expoziția are ca parteneri strategici Muzeul Municipal de Artă Contemporană din Ghent (S.M.A.K.), Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) și ISHO.

Expoziția Rituals, Keepers and Storms reprezintă un gest necesar de recuperare și cercetare documentară a corpului de lucrări Relics for the Afterfuture (Brown), realizat în perioada 2009–2010 de regretata artistă Ioana Nemeș (1979–2011).
Acest decupaj din creația remarcabilă a artistei, plecată mult prea devreme dintre noi, reface una dintre direcțiile tematice majore ale laboratorului său creativ și reprezintă nucleul incipient al unui proiect mai amplu pe care expoziția de față îl prefigurează. Fundația Art Encounters își continuă astfel misiunea de a reda vizibilitatea meritată unor artiști valoroși și de a contribui la înțelegerea acestora în contextul actual mai larg.

Ioana Nemeș a lăsat în urmă un corp de lucrări care și-a developat în timp forța incredibilă și capacitatea de a vorbi despre temele relevante și astăzi. Dezvoltând o practică artistică atipică, Ioana Nemeș nu a putut fi asociată vreunei școli, tendințe sau generații, căutând mereu drumul spre acel miez ireductibil al cunoașterii vizuale. Reflecțiile sale referitoare la timp și identitate au creat scenarii despre reprezentare și autoreprezentare, reale sau fictive, intuind forța narațiunii de a crea realitatea.

Întâlnirea nemijlocită cu sculpturile, instalațiile și picturile din seria Relics for the Afterfuture (Brown) – surprinzătoare prin scară și proporții, prin combinația dezinhibată de materiale naturale (coarne, lână, lemn, blană) și metode tradiționale transmise din generație în generație de artizani din Maramureș, Vrancea, Brașov, cu rășini sleek, faianță, beton și tehnici de producție contemporane – demonstrează că o a treia cale poate fi propusă prin potențarea posibilităților de a imagina noi ritualuri pentru un altfel de viitor infuzat de primordial. O combinație de magic ~ spiritual ~ utilitar și explorarea unui filon vizual mai degrabă conceptual minimalist, infuzat de obsesia Ioanei Nemeș pentru design, apare pe de-o parte ca un contrapunct pentru încercările de a păstra și muzeifica, în stare nealterată, o lume apusă și, pe de altă parte, ca semnificație a unui gest artistic de insurecție față de încercările de a instrumentaliza folclorul în cadrul unor agende naționaliste.

⌛ Expoziția va fi deschisă în perioada 15 noiembrie 2023 – 9 martie 2024 și va putea fi vizitată la sediul Fundației Art Encounters din Timișoara de marți până sâmbătă, între orele 12:00–18:00, oferind câte un tur ghidat în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00.

🔔 Cu ocazia vernisajului de miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc și un tur ghidat special, în prezența curatorilor Diana Marincu & Kilobase București.

📔 Iubitorii artistei și ai artei contemporane românești vor putea achiziționa în cadrul vernisajului și un volum de artist Ioana Nemeș apărut în 2014, pus la dispoziție prin standul organizat de librăria La Două Bufnițe.
De asemenea, în data de 8 decembrie, expoziția va beneficia și de un performance al colectivului artistic transdisciplinar Apparatus 22, printre ai cărui membri fondatori s-a numărat și Ioana Nemeș. Detaliile acestui eveniment vor fi anunțate în curând.

🆓 Intrarea este gratuită. Vă mulțumim și vă așteptăm cu bucurie! 🙏

📝 Ioana Nemeș (1979–2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști români ai generației sale. A studiat fotografia cu Iosif Király la Universitatea Națională de Arte din București. De asemenea, ea a fost sportivă de performanță în echipa națională de handbal până la vârsta de 21 de ani când, în urma unui accident grav, a trebuit să renunțe la acea carieră și a ales să studieze arta. Lucrările și cercetarea artistică a Ioanei Nemeș s-au născut din necesitatea de a comunica și vizualiza cât mai clar mecanismele ascunse în spatele sistemelor vizuale, lingvistice și psihologice care ne definesc. Artista a participat în expoziții majore precum Bienala Istanbul (2009), U-Turn Copenhaga (2008), Bienala Praga (2007) și Bienala București (2006). Lucrările sale au fost expuse la Art in General (New York), Secession (Viena), Smart Project Space (Amsterdam), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), Royal College of Art (Londra), Salonul de Proiecte (București), Eastside Projects (Birmingham), Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer (București), Caixaforum (Barcelona), MNAC (București), Muzeul Sculpturii din Krolikarnia (Varșovia), Galeria Uj (Budapesta), Institutul Goethe (Sofia), Kim? (Riga), Bozar (Bruxelles), Bunkier Sztuki (Cracovia), Trafo (Budapesta), Festivalul Drodesera (Dro), Galeria de Artă Contemporană – Muzeul Brukenthal (Sibiu), Galeria Jiří Švestka (Praga), Galeria Wonnerth Dejaco (Viena), Fundația Between Bridges (Berlin), și a apărut în publicații precum 100 New Artists (editura Laurence King) și Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). Ioana Nemeș a fost și laureată a premiului Future of Europe din partea Galerie Fur Zeitgenossische Kunst din Leipzig (2007) și a fost artist în rezidență la Art in General (2011), IASPIS Stockholm (2010), Kulturkontakt Viena (2004). Practica artistică a Ioanei Nemeș a inclus și participarea ca membru fondator în activitatea mai multor colective active în artă, modă și design interior: Kilobase București (2010–2011), Apparatus 22 (2011), Rozalb de Mura (2004–2010) și Liste Noire (2004–2011).
─────
ℹ️ Expoziția este organizată de Fundația Art Encounters și este co-finanțată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri strategici MNAC București și S.M.A.K. Ghent.

*Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

**Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.