O expoziție a Institutului pentru Relații Externe – ifa, organizată de Centrul Cultural German în colaborare cu Fundația Art Encounters.
Expoziția este organizată sub egida Jubileului „30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între România și Germania”.
Curator: Matthias Flügge
Vernisaj: joi, 13.10.2022 // 18:00 // Fundația Art Encounters (Bvd. Take Ionescu 46C) în prezența curatorului
Durată: 13.10. – 29.10.2022 // Orar de vizitare: marți – sâmbătă 12:00 – 18:00
Barbara Klemm este unul dintre cei mai remarcabili croniști ai trecutului recent al Germaniei și una dintre cele mai importante fotografe germane. Deja din anii `60 ea observă în calitate de redactor foto la Frankfurter Allgemeinen Zeitung politica și societatea Republicii Federale a Germaniei cât și a RDG-ului.
Această expoziție monografică prezintă fotografii care au fost făcute de-a lungul a patruzeci de ani. Lucrările artistei Barbara Klemm sunt dovezi ale evoluției istorice și ale prezentului, într-o țară care a fost zeci de ani divizată. Multe dintre fotografiile ei au devenit „simboluri ale istoriei contemporane” și marchează memoria culturală a mai multor generații. Este o operă fotografică, care îmbină documentarea și inspirația artistică într-o manieră rar întâlnită în presa germană, deoarece Barbara Klemm adaugă propria ei perspectivă presupusei naturi obiective a documentarului și urmează regulile compoziționale ale artei în compozițiile sale de imagine.
Deși aceste fotografii au apărut în mare parte în Frankfurter Allgemeinen Zeitung – pentru care Barbara Klemm lucrase ca laborantă și la producția de clișee din anul 1959, și ca fotograf editorial specializat în politică și în secțiunea culturală, din anul 1970 – ele sunt mult mai mult decât imagini de reportaj, realizate pentru ziua respectivă. Acestea ne conduc spre cele mai importante domenii ale vieții sociale din Republica Federală Germană, RDG și din străinătate. Un punct central al expoziției îl reprezintă acele fotografii care au fost realizate în Germania de Est și de Vest, înainte și după Reunificare. Sunt imagini din toate domeniile vieții sociale, din politică, din cultură și economie, din situații precare și cotidiene ale realității sociale, din manifestații, proteste și viața imigranților, precum și din evenimente culturale, adunări în masă și spații urbane. Artistei Barbara Klemm îi reușește mereu să înfățișeze oamenii în momentele speciale și prețioase de deconectare a ființei.
Senzațiile tari sau punerea unor persoane în situații jenante nu sunt niciodată intenția Barbarei Klemm. Fotografiile ei reflectă mai degrabă marea capacitate de a empatiza, combinată cu regulile corectitudinii și discreției față de cel reprezentat. Această abordare îi permite Barbarei Klemm să creeze o imagine a istoriei care nu vizează spectacolul, ci efectul pe care evenimentul prezentat îl areasupra persoanelor implicate.
Expoziția prezintă și 25 de fotografii care au fost făcute de Barbara Klemm în România în anii 1972, 1973 și 1992.