#dezvoltarecolectivă

Cu Monotremu
MIERCURI, 15:30 – 17:30

7, 14, 21 și 28 octombrie

Monotremu, Lecții de maghiară, 2013, Couleur Locale 2, B5 Studio, Târgu Mureș

Una dintre preocupările noastre recurente ca artiști, organizatori de evenimente, pedagogi și lucrători culturali, în general, este forma prin care arta contemporană ajunge la oameni și poate produce o schimbare la nivel personal, social și estetic. Din perspectiva asta, am creat mai multe instrumente pedagogice – o tabără care întâlnește adolescenți și artiști, un opțional de artă contemporană introdus la Liceul de Artă din Târgu Mureș, și am asistat la realizarea și vernisarea mai multor expoziții în spațiul B5 Studio.

Toate aceste lucruri au în comun o practică colaborativă în care, similar activității noastre de duo artistic, maternitatea și paternitatea unei idei se estompează, pozițiile de putere se negociază, dacă nu se anulează cu totul, iar viziunea proprie devine o privire comună.

Cursul e o continuare a acestei activități de mediere între mai multe realități, cu scopul de a genera dialog și câteva teme practice.


Duo-ul artistic Monotremu, format la Timișoara în 2010 de Laura Borotea și Gabriel Boldiș, se remarcă prin practici artistice ironico critice la adresa neajunsurilor societăţii românești, un context și o civilizaţie care, precum ambigua categorie zoologică a monotremelor, termen ce a inspirat pseudonimul sub care lucrează cei doi, se situează într-o zonă de clasificare și statut incerte: undeva între mamifere și păsări, în cazul monotremelor, undeva între Est și Vest, în cazul României, o clasă aparte, primitivă după anumite criterii, dar, mai bine zis, de neclasificat și de neintegrat în structuri prestabilite. 

Din 2012 dezvoltă Minitremu, un laborator creativ care facilitează accesul copiilor și tinerilor la arta contemporană.