ADRIAN NOTZ – curatorial talk

Fundația Art Encounters vă invită la o întâlnire cu ADRIAN NOTZ, curatorul Bienalei AE 2023, joi, de la ora 19:00, la Centrul de proiecte Timișoara.

Adrian Notz va fi curatorul expozițiilor centrale și va aduce un suflu nou următoarei ediții a Bienalei, care va avea loc între 19 mai și 16 iulie 2023.

Ediția din 2023 a Bienalei Art Encounters se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, fiind unul dintre evenimentele principale din cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, susținut de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. În centrul cercetării curatoriale și a producțiilor noi de lucrări de artă, cu care Bienala a obișnuit deja publicul, se va afla dorința de a implica arta, știința și tehnologia, ca un răspuns firesc la contextul actual al orașului Timișoara, la ambițiile lui de a deveni un hub tehnologic inovator și de a contura o nouă avangardă a gândirii artistice. De asemenea, agresiunea războiului din Ucraina impune o abordare care să depășească atitudinile polarizante și să producă un model de bienală relevant, adecvat și necesar.

Expozițiile vor contura rolul pozitiv pe care arta și cultura îl pot avea în fața realității războiului, tensiunilor socio-economice și a instabilității cauzate de pandemie. „O bienală de artă contemporană și programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii pot fi un loc de reflecție și, totodată, o formă de protest. Desigur că efectele artei și culturii nu sunt imediate. Dar arta poate fi un mijloc nu numai pentru a imagina, ci și pentru a încerca să creăm o realitate și o societate mai bună.”, afirmă curatorul Adrian Notz.

Adrian Notz (Elvetia) este curator independent și activează în prezent în cadrul centrului de Inteligență artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zürich și la Fundația Tichy Ocean. În perioada 2012-2019 a fost Director al Cabaret Voltaire, considerat a fi locul de naștere al dadaismului, iar din 2010 până în 2015 a ocupat funcția de director al Departamentului de Arte Plastice la Școala de Design din St. Gallen.

Adrian Notz va oferi mai multe detalii despre parcursul său profesional și despre propunerea sa pentru Bienala Art Encounters 2023 joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 19:00, la sediul Centrului de proiecte Timișoara, Strada Vasile Alecsandri nr. 1.

Organizată începând cu anul 2015, Bienala Art Encounters a devenit un eveniment reper pentru arta contemporană din România datorită calității expozițiilor și a curatorilor invitați, succes care se datorează unui număr de peste 450 de artiști internaționali, regionali și români care au participat, dar și extinderii parteneriatelor și colaborărilor pe care Fundația Art Encounters le-a stabilit în cei 7 ani de activitate.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al orașului Timișoara. Misiunea Bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.