cu Aura Bălănescu
MIERCURI, 13:00-16:00
1 iulie, 8 iulie, 15 iulie și 22 iulie
În condițiile crizei actuale în care arta în sens clasic pare a nu-și mai găsi locul, cursul online propus de Aura Bălănescu propune o regândire a procesualității artistice prin prisma unei gândiri critice dezvoltate de artiștii avangardei secolului al XX-lea în scopul de a observa / analiza / releva problemele societății (Les Levine, Art Can See, 1970) și de a genera noi câmpuri de coexistență într-o ecologie globală (Joseph Beuys, Plastica socială, 1970). Prin urmare, artistul depășește condiția realizatorului de obiecte estetice, transformându-se într-un ecologist ce supervizează o macro-transformare a omului și a realității în general. Totodată, în contextul telecomunicării, el capătă rolul unui design scientist ce vehiculează versatil relația dintre artă, știință și tehnologie pentru a crea o operă cu impact global ce permite îmbogățirea continuă prin aportul fiecăruia dintre noi.
Participanții vor experimenta în mod creativ toate aceste concepte și practici în cadrul unor observatoare artistice globale generate pe platforma de hărți interactive ArcGIS, ce a generat hărțile evoluției COVID aproape într-o dimensiune estetică. Ei își vor transpune arta lor la scara timpului și spațiului manifestării problemelor societății într-o așa-numită <zonă de artă critică>. Iar această idee parafrazează una dintre cele mai așteptate expoziții de artă contemporană, Critical Zones (ZKM Karlsruhe, 24 iulie 2020), unde artiștii alături de oameni de știință aduc în discuție probleme de natură socială, politică, economică, culturală, precum și schimbările etice și epistemologice ce ar putea conduce la rezolvarea situației critice a Pământului (Observatory of Earthly Politics).
https://tehnoarte.com/critical-art-zone/
Aura Bălănescu este cunoscută pentru instalațiile sale interactiv-imersive unde sunt practicate diverse strategii de activare participativă a publicului printr-o extindere perceptivă indusă de senzori și alte dispozitive digitale. Prin această augmentare tehnologică este oferită participanților posibilitatea de a contribui la (pseudo)încorporarea operei sculpturale și, nu în ultimul rând, la pulverizarea sa într-un ambient multimedia cu efecte sinestetice și sinestezice.
Lucrările sale au fost prezentate în expoziții și festivaluri, cum ar fi De la Revoluție la revoluții, MultipleXity Timișoara (2019), In Vitro Veritas, Gara de Nord Timișoara (2019), Br41n.IO Hackathon, Ars Electronica Linz (2019), The Use of Man, Danube Dialogues Novisad (2018), Elektro Arts, Cluj (2018) și în conferințe internaționale, precum Zip-Scene Analogue & Digital Immersive Environments, MOME Budapesta (2018), Light Edu Symposium, OAR Timișoara (2018), Stereo & Immersive Media, Lusofona Lisabona (2018), RE: TRACE Media Art Histories, Krems (2017) și RE: NEW Media Art Histories, RIXC Riga (2013). În 2014, Aura Bălănescu a co-fondat platforma Avantpost pentru manifestarea artiștilor locali care lucrează la confluența dintre artă, știință și tehnologie, iar în 2020, lansează artist-run space MAAM / Media Art And More și platforma online Tehnoarte, concepută ca o autostradă de artă telematică pentru diseminarea globală a unor conținuturi multimedia performativ-colaborative.
https://aurabalanescu.ro/
https://avantpost.ro/
https://tehnoarte.com/
Cursurile se adresează studenților la arte și artiștilor la început de drum și vor avea loc exclusiv online, prin intermediul platformei zoom, în perioada 29 iunie – 25 iulie 2020. Înscrierile vor avea loc în perioada 18 – 26 iunie. Pentru a vă înscrie la curs vă rugăm să accesați linkul de mai jos și să bifați cursul / cursurile online la care doriți să luați parte. Participarea este gratuită.