Vineri, 28 februarie 2020, ora 11:00
Fundația Art Encounters
Expoziția BRUIAJ, al treilea episod al colaborării dintre artiștii Michele Bressan, Lea Rasovszky și Larisa Sitar, pornește de la o serie de lucrări special concepute pentru acest eveniment și dezvoltă o colaborare construită în timp, firesc, în jurul unei sensibilități artistice comune și a unei solidarități de generație foarte productive din punct de vedere artistic. Lucrările pe care le propun artiștii dezvoltă teme precum: estetica spațiului domestic, grotescul cotidian, ritualul funerar, arsenalul militar, ruina și dispariția.
Michele Bressan (n. 1980) este cunoscut publicului datorită proiectelor sale fotografice, pentru care a câștigat premiul Essl și a fost nominalizat la premiul Henkel pentru artă în 2009. În ultimii ani, temele pe care le explorează s-au concretizat, alături de fotografie, și în obiect sau instalație. Interesul lui Michele pentru percepția vizuală și modurile în care se construiește imaginarul colectiv pornește de la imaginea luată ca matrice a conștiinței sociale și istorice. Această căutare este dublată de dorința de a decupa din realitatea cotidiană spațiile poetice, ivite spontan sau accidental. Expoziții (selecție): Endless / Nameless, Galeria Zorzini F, București (2019, solo); La Brique, The Brick, Cărămida, La Kunsthalle Mulhouse (2018); Double Heads Matches, Új Budapest Galéria (2018); Viața – mod de întrebuințare, Bienala Art Encounters, Timișoara (2017); CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană şi imagine dinamică, Iași (2016); PASAJ, Muzeul Național de Artă Contemporană București – Anexa (2014); Waiting for the Drama, Galeria H’art, București (2012, solo).
Proiectele Leei Rasovszky (n. 1986) problematizează clișeele de gândire și valorile societății actuale, față de care se plasează permanent critic. Totul este filtrat printr-un stil de desen ironic și brut, deseori combinat cu instalații imersive care implică privitorul pentru completarea contextului. Expoziții (selecție): Viața – mod de întrebuințare, Bienala Art Encounters, Timișoara (2017); Out of the Blue, Galeria Mobius, București (2017); FLIRT, Im Hinterzimmer, Karlsruhe (2016); Building Modern Bodies. The Art of Bodybuilding, Zurich KunstHalle (2015); Din Dragoste. Fapte morale III, Garajul Ciclop, București (2015, solo); Inner Whimp, Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2014, solo); PASAJ, MNAC Anexa, București, România (2014); De la stele la steroizi, Galeria Anca Poterașu, București (2014, solo); The Savages, Atelier 35, București (2012, solo). A participat la cea de a 56-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia (Noua galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, 2015).
Lucrările Larisei Sitar (n. 1984) investighează problemele patrimoniului cultural, valorile culturale, identitatea națională, memoria și nostalgia, folosindu-se de diferite medii precum fotografie, video, instalație, desen, obiect. Larisa Sitar a fost unul dintre artiștii în rezidență ai Centrului de Artă Contemporană WIELS din Bruxelles în 2019. Expoziții (selecție): Prezentarea artiștilor în rezidență, Centrul de Artă Contemporană WIELS, Bruxelles (2019); Romanian* Art Now, Galeria Suprainfinit, București (2018); Message in a bottle, Museu de Angra de Heroísmo, Portugalia (2017); Inventing the Truth. On fiction and reality, Participarea României la cea de a 56-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia (2015); WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY, Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2014); PASAJ, Muzeul Național de Artă Contemporană – Anexă, București (2014); Care Crisis, Futura Gallery, Prague (2012); Essl Art Award CEE, Winners Exhibition, Muzeul Essl, Klosterneuburg/Viena (2011).
Acest eveniment face parte din programul Fundației Art Encounters, CAMP – CONTEMPORARY ART MEETING POINT, o platformă de dialog și implicare a publicului în schimbul de cunoaștere mediat de arta contemporană. Proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Eveniment realizat cu sprijinul: Melbo Instal, Metal Hammer Bau, Prospero Delicii, Rotary Club Timișoara, Thesaurus Wines, WBW LOGISTIC