Conexiuni – un ghid de prezentare succintă a proiectelor artistice

cu Cristina David
LUNI, ORA 15:00 – 17:00

5, 12, 19 și 26 octombrie

Cursul va fi structurat în jurul experienței mele ca participantă la un concurs internațional de proiecte. Voi descrie drumul de la idee la cercetare și apoi dezvoltarea acesteia, până la forma în care este prezentată unui public (în acest caz, juriul). Pe lângă analiza conceptuală a lucrărilor și contextul specific, vom discuta și despre părțile practice: cum se face o cercetare pentru o lucrare site specific; cum se formulează o propunere de buget; cum se redactează o descriere tehnică; cum se contactează potențialii parteneri (fie instituții fie profesioniști din diferite domenii de activitate) sau cum decurge un brainstorm. Este necesară sau benefică expunerea unor lucrări de artă în instituții publice precum școli, cămine de bătrâni, spitale, etc? Trebuie să țină cont de publicul căreia se adresează cu preponderență sau nu?

Va fi atins și subiectul proiectelor de sertar – cele care nu apucă să fie concretizate. Pot fi ele reciclate? Se poate stabili un termen de expirare al acestora? După o perioadă de câțiva ani, sunt ele încă semnificative pentru parcursul artistic al autoarelor/ autorilor sau nu? E frustrant sau benefic pentru un/o artist/ă să umple sertarul?

Un lucru important pentru un/o artist/ă la începutul carierei este necesitatea de a-și descrie clar și succint ideile/ proiectele. Pentru asta propun niște ședințe de unu la unu cu fiecare participant în care să căutăm soluții individuale. 

Consider transparența un lucru necesar în relațiile cu ceilalți lucrători culturali prin urmare voi fi deschisă să primesc orice fel de întrebare.

Cristina David, artistă vizuală, locuiește în București. A urmat cursurile Facultății de Matematică timp de doi ani și pe cele ale Facultății de Arte Vizuale din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În 2007 a absolvit programul de masterat al Academiei de Artă din Bergen, Norvegia. În practica sa artistică, Cristina David folosește fotografia și video-ul ca principale mijloace de expresie, cu care documentează viziunea personală și deosebită asupra lumii, a ei însăși și a trecerii timpului. În lucrările ei întâlnim cel mai adesea acțiuni performative, texte, obiecte și instalații cu o încărcătură de natură conceptuală, deopotrivă ludică și ironică.

Lucrările Cristinei David au fost arătate în diferite spații de expunere și în cadrul unor evenimente de artă contemporană, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană (București), Video Art Biennial (Tel-Aviv), Shedhalle (Zurich), Futura Gallery (Praga), Manifesta 8 – Contemporary Art Biennial (Spania), The Performance Art Institute (PAI) (San Francisco), Freiraum Q21 – MuseumsQuartier (Viena). În 2014 a apărut prima publicație de artist – Fakes/ Falsuri – produsă de tranzit.ro/ Iași. În 2015, Cristina David a inițiat, împreună cu curatoarea și istoricul de artă Alina Șerban, un curs universitar la Universitatea Națională de Artă din București, numit Clovnii Catastrofei: un deceniu de radicalism, umor și politici identitare în România, fosta Iugoslavie și spațiul ex-Sovietic.