Csilla Bartus

Csilla Bartus, social_distancing, 2020

În vremuri de criză, suntem forțați să adaptăm modul în care funcționăm și existăm în lume. În astfel de situații, ce ne rămâne de făcut?

Înghețăm și devenim amorțiți, precum porumbeii reprezentați în imagine. Viețile noastre sunt controlate de o putere aflată mai presus de noi, care impune legi ce dictează ceea ce putem face sau nu.
Astfel, în cazul de față, aceste păsări simbolizează persistența, armonia, bunăstarea, capacitatea de a ierta, dar nu și libertatea.

Csilla Bartus (n. 1996) trăiește și lucrează în România și Ungaria. Este artistă vizuală, povestitoare, și designer, iar portofoliul său include desene, design grafic, print-uri, texte, fotografii, instalații audiovizuale, și sculptură. Noțiunile de timp, spațiu, efemeritate, limbaj, și viața de zi cu zi sunt elementele centrale ale demersului său artistic.

Artista apreciază fiecare aspect al naturii pentru că a crescut înconjurată de aceasta, petrecându-și copilăria într-un sat din Transilvania, ceea ce a însemnat că principalele surse ale lucrărilor sale au fost natura umană și manifestarea acesteia. Ea explorează intimitatea în contextul amintirilor personale, construind narațiuni care le revelează, le păstrează și creează un dialog.

Expozițiile recente includ: Polycopies (Paris, Franța), Galeria Posibilă (București, România), DH5 (Linz, Austria), Matca (Cluj-Napoca, România), Aici-Acolo Pop up Gallery (Cluj-Napoca, România), Festivalul Visualia (Cluj-Napoca, România), Galeria Matei Corvin (Cluj-Napoca, România).