Ce te-a determinat să alegi tema ki50 pentru programul de mentorat online CAMPart? În ce măsură consideri că e relevantă pentru noua generație de artiști?
De doi ani revizitez arhiva kinema ikon în dorința de a rearanja lucrările mai vechi și mai noi asemenea unor piese de lego. Așa au rezultat câteva lucrări noi, expoziții și cataloage (Screens, Authors, Long Story Short, films 1970-2020, kinema ikon50). Eram pregătiți să marcăm jubileul ki în 2020, cu o serie de expoziții făcute de grupuri cu care kinema ikon empatizează și colaborează constant. Dar situația delicată în care ne aflăm acum cu toții ne-a obligat să fim mai reținuți și să găsim soluții de avarie. Cum era firesc, prezența online s-a dovedit a fi cea mai la îndemână soluție și astfel am aplicat pentru programul CAMPart în ideea de a prezenta istoria plină de experimente a atelierului kinema ikon și de a pune accentul pe puterea de reinventare a grupului: filmul pe 16 mm, mixed media, lucrările digitale pe cd.rom și net.art, seria de instalații hibride din spațiul propriu de expunere, publicațiile grupului.
Te-a inspirat în vreun fel contactul cu artiștii mai tineri? Ce mesaj ai transmite artiștilor la început de drum, în căutarea unei direcții?
Proiectul ki rezistă, în primul rând, datorită celor patru generații de autori care s-au conectat timpului lor și au făcut posibilă discuția de azi despre un experiment continuu. Acesta e și motivul pentru care fiecare etapă nouă de creație ki a fost receptată, la vremea ei, în primul rând, de generația tânără. Prin urmare, artiștii aflați la început de drum sunt de multe ori în centrul atenției și sunt încurajați să producă lucrări sub umbrela ki. În ceea ce mă privește, nu am mesaje de transmis. Programul de mentorat online CAMPart a fost un bun prilej de a produce o expoziție carantinată cu tinerii participanți. / Expoziția va putea fi accesată în viitorul apropiat la sala kinema ikon de la Muzeul de Artă din Arad. (to be continued)