Intro în arta contemporană – The Third Woman

Imagine de la vernisajul expoziției. Credit foto: infi.ro

Vă invităm la un nou curs de introducere în arta contemporană cu Maria Orosan Telea, realizat cu ocazia expoziției „The Third Woman – Acționism, artă performativă și atitudini”.

Cursul este conceput ca o prezentare generală a noțiunilor de acționism și performance art exemplificate prin practicile artistice emblematice din perioada 1950-1990. Prezentarea va fi urmată de un tur ghidat selectiv în expoziție și de analiza lucrărilor în relație cu tema prezentării.

Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții „Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească”. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT. În perioada 2019-2021 a fost asistent în cadrul proiectului „Gender Politics and the Art of European Socialist States” inițiat de Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań.

„The Third Woman – Acționism, artă performativă și atitudini” continuă colaborările pe care Fundația Art Encounters le stabilește cu diferite instituții și galerii de artă din Europa cu scopul de a crea o platformă de dialog dedicată scenei artistice românești și un context dinamic pentru cercetarea artistică și curatorială. Curatoriată de Ami Barak, Diana Marincu și Gia Țidorescu, expoziția include un corp valoros de lucrări din Colecția Charim de la Viena, alături de un extras din colecția Ovidiu Șandor și câteva lucrări invitate ale artiștilor români contemporani. În centrul expoziției se află operele influente ale artistei VALIE EXPORT, pionieră a artei feministe critice, care s-a folosit de propriul corp într-un stil radical și polarizant, demontând conceptele tradiționale ale feminității în cadrul unui discurs dominat de bărbați.

„The Third Woman – Acționism, artă performativă și atitudini” face parte din proiectul cultural „Arta în Acțiune”, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Expoziția a fost realizată cu sprijinul sponsorului programului permanent al Fundației, Banca Transilvania.Parteneri instituționali: Galeria Charim, Forumul Cultural Austriac

Sponsori: ISHO, Thesaurus Wines, Illy, Agasi, Melbo Instal
Parteneri media: The Institute, RFI România, Radio România Cultural, Revista Zeppelin, Modernism.ro
Design grafic: Bogdan Matei
Colaboratori: infi.ro (Andrei Infinit), Marina Paladi, Teodor Papadopol, Robert Floria, Andrei Arion

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.