Exerciții performative cu lucruri absente

cu Irina Gheorghe
MARȚI, ORA 13:00 – 16:00

30 iunie, 7 iulie, 14 iulie și 21 iulie


Credit foto: Senija Topcic

Atelierul propus de Irina Gheorghe pentru programul de mentorat CAMPart aduce împreună practici performative și interesul pentru ideea de absență, dezvoltat sub forma unei cercetări pe tema realităților inobservabile din știință. Întâlnirea dintre performance și un spațiu al invizibilului pare să producă un conflict nerezolvabil, care necesită metode de lucru neașteptate: practici ale deviației sau ale înstrăinării, prin care experiența obișnuită devine stranie și familiarul devine nefamiliar. Spațiile, persoanele și împrejurările prezente încep să invoce spații, persoane și împrejurări inaccesibile, provocând apariția unor situații contradictorii.


Irina Gheorghe lucrează preponderent cu performance, în combinație cu instalație, desen, fotografie sau video, pentru a adresa tensiunile care apar în încercarea de a vorbi despre lucruri dincolo de posibilitățile noastre de observație, de la viața extraterestră, la planete ipotetice. Începând cu 2009, Irina a lucrat împreună cu Alina Popa ca parte din duo-ul Biroul de Cercetări Melodramatice pentru a investiga felul în care pasiunile afectează societatea contemporană, ca și relația noastră afectivă cu un univers inuman.

Lucrările ei au fost prezentate la Project Art Center, Dublin; Swimming Pool, Sofia; Nida Art Colony, Neringa; Changing Room, Berlin; Zona Sztuki Aktualnej, Szczecin; CCA Derry~Londonderry; Chapter Thirteen/Glasgow International; Dublin City Gallery The Hugh Lane; HOME Manchester; Salonul de Proiecte, București; CAC Vilnius; TRAFO, Budapesta; S A V V Y Contemporary, Berlin; Pratt Manhattan Gallery, New York; Times Museum, Guangzhou; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Skolska 28, Prague; BAK, Utrecht; DEPO, Istanbul; și Galeria Posibilă, București, printre altele.


Cursurile se adresează studenților la arte și artiștilor la început de drum și vor avea loc exclusiv online, prin intermediul platformei zoom, în perioada 29 iunie – 25 iulie 2020. Înscrierile vor avea loc în perioada 18 – 26 iunie. Pentru a vă înscrie la curs vă rugăm să accesați linkul de mai jos și să bifați cursul / cursurile online la care doriți să luați parte. Participarea este gratuită.