Other Voices, Other Zooms

Ion Bitzan, „Album psiho-cromatic”, 1980. Colecție particulară. Prin amabilitatea Fundației Ion Bitzan.

Fundația Art Encounters și Fundația Interart TRIADE vă invită la un eveniment de prezentare a expoziției Aripa secretă, curatoriată de către Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu.

Prezentarea constituie primul episod din seria „Other voices, other zooms”, un program dedicat explorării evenimentelor care vor face parte din Bienala Art Encounters 2021.

Expoziția Aripa secretă este una dintre componentele invitate ale Bienalei Art Encounters 2021 și va fi organizată de Fundația Interart TRIADE la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Evenimentul de prezentare se va desfășura exclusiv online, în limba română. Invitați speciali: Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu. Moderatori: Sorina Jecza și Diana Marincu.

Conceptul expoziției a fost sintetizat de către curatori astfel: „Expoziția Aripa secretă propune o revizitare non-istoricistă a artelor vizuale contemporane din perspectiva anilor 1980 și a poeziei. Anii ’80 ai secolului al XX-lea sunt importanți pentru că, fiind imediat anteriori reunificării lumii dezvoltate prin implodarea regimului comunist din Estul Europei și căderii Zidului Berlinului, au produs, atât în Vest, cât și în Est, resurse de o mare concentrare și intensitate estetică și morală. Azi, când globalizarea neoliberală însăși devine captivitate și începe să implodeze, și noi închideri și regresii încep să amenințe lumea, nebănuite resurse interioare și colective pot fi preluate din acest adevărat arsenal și inconștient istoric, din această «aripă secretă» produsă prin uitare și sedimentare istorică, de accelerarea productivistă a artei contemporane înseși.

Aripa secretă preia titlul unui volum definitoriu de versuri al unuia dintre autorii emblematici ai Generației ’80 din România, poeta Mariana Marin (1956-2003), colegă cu Mircea Cărtărescu și Bogdan Ghiu, prin care aceasta propunea, pentru înțelegerea și rezistența morală împotriva totalitarismului, o identificare politico-existențială cu Anne Frank, «aripa secretă» desemnând o arhitectură interioară prin care eul nostru istoric își descoperă resurse profunde pe care istoria artei, în rezonanță cu istoria comună, le produc și ni le pun la îndemână.

Expoziția Aripa secretă este o revizitare, sub semnul metaforei, ca epistemologie, a practicilor artistice contemporane în care jocurile eliberatoare de limbaj devin o paradigmă de cunoaștere transversală a saltului în timp și a transpunerii etice.”

Articulată ca o colaborare între doi intelectuali de marcă, cunoscutul poet optzecist, eseist și filosof Bogdan Ghiu și Maria Rus Bojan, curatoare internațională de origine română din Amsterdam, expoziția va cuprinde o selecție de lucrări ale unor artiști internaționali și români prestigioși, cu rezonanță istorică în ce privește paradigma postmodernă. Lista artiștilor va fi confirmată în perioada următoare.

În completarea expoziției, vor fi organizate evenimente adiacente dedicate poeziei contemporane, lecturi, întâlniri și discuții ce vor tematiza relația simbiotică dintre poezia și arta contemporană.

Expoziția va fi co-organizată de Fundația Art Encounters și va fi sprijinită de Fundația European ArtEast Londra și de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN.