Practica performativă – concepte și unelte

Cu Raluca Croitoru
MARȚI, 11:00 – 13:30

6, 13, 20 și 27 octombrie


Raluca Croitoru, the Live Tour of the IIRRE. Credit foto: Aad Hoogedoorn

Cursul propune un set variat de unelte teoretice și metodologice pentru explorarea diferitelor forme de practici performative. În cadrul cursului, vom identifica, contextualiza și analiza diverse strategii performative și vom trasa noi posibile direcții de cercetare și creație. 

Modulele de curs se vor concentra pe elemente importante din practica performativă, precum corporalitatea, performativitatea, specificitatea contextului și a publicului. Vom aborda subiectul documentării practicii performative, întrebandu-ne ce se întâmplă cu un performance după ce acesta a avut loc live și ne vom gândi la modalități de prezentare și reprezentare. 

Conceptele vor fi introduse și înțelese pornind de la exemple de practici artistice, scurte fragmente de text (uneori în română, alteori în engleză) și discuții de grup. Vom face loc propriilor curiozități artistice prin scurte prezentări ale zonelor personale de interes și cercetare. Vom accesa imaginația și percepția senzorială prin exerciții performative și experimente materializate prin scris, mișcare și ascultare activă. 

Raluca Croitoru este o artistă originară din Constanța, în prezent stabilită în Rotterdam. Practica sa artistică îmbină abordări multidisciplinare din sfera artelor vizuale, a coregrafiei și a performance-ului. Raluca este absolventă a programului de masterat în arte din cadrul Piet Zwart Institute din Rotterdam și al programului de licență al Universității de Arte București, secția Foto-Video.

Între 2016 și 2019 Raluca a curatoriat colaborativ spațiul independent de proiecte ONONO din Rotterdam. În 2018 a co-fondat palier.ro, un proiect care își dorește să crească vizibilitatea atelierelor de reparații din București. Lucrările ei au fost prezentate la Time Based-Art Festival, Portland; Art în General, New York; Skånes Konstförening, Malmö; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Yellow Brick, Atena; Bienala Art Encounters, Timișoara; W139, Amsterdam.