Practici artistice în contextul României de ieri şi de azi

Teodor Graur
SÂMBĂTĂ, ORA 11:00 — 13:30

4 iulie, 11 iulie, 18 iulie și 25 iulie

Curs online cu Teodor Graur, artist din generaţia ’80. Performance, instalaţie – spectacol şi comunicare, din experienţa de 40 de ani de activitate ai autorului.

Teodor Graur: După ce am parcurs ca artist, mai multe etape, doresc să ofer idei şi argumente celor care sunt la început de drum; Celor care sunt, prin natura vârstei fragede, derutaţi de bombardamentul informaţional, de agresivitatea environmentului vizual, de incertitudinea posibilelor opţiuni personale, în această perioadă de criză şi prefaceri, în această lume care ne apare injustă şi incertă, cu valori parcă răsturnate, în această viaţă dramatică, în care arta joacă un rol.


Teodor Graur practică arta contemporană de la începutul anilor ‘80. În perioada totalitară a reacţionat cu mijloace specifice, prin performance, împotriva sistemului (ex. Bridge, Complex sportiv, seria fotografică La Nave). În deceniul următor, în contextul tranziţiei, a fondat grupul Euroartist Bucureşti şi a participat, în poziția de trainer, la pregătirea studenţilor în cadrul STUDIO498 – o clasă liberă de metode tradiţionale, pe care o înfiinţase ca o soluţie alternativă.

După 2000, a schimbat idei cu artişti străini, participând la sesiuni de lucru şi comunicare (asociaţia Fabs din Varşovia) și a fost invitat la show-uri internaţionale (In Search of Balkania, Graz, 2002; Blood and Honey, Viena, 2003) care priveau zona lor. Totodată, a înființat și HT003 Gallery în Bucureşti, unde a promovat mai mulţi tineri artişti. În ultimul deceniu, a abandonat din convingere, reprezentarea narativă precum fotografia sau pictura în beneficiul construcţiei spaţiale şi designului de obiect, rămânând fidel instalaţiei, ca mijloc predilect (expoziția Natură – cultură, Galeria Nicodim, Bucureşti, 2016; Sample of Contemporary European Art by Teodor Graur, Nicodim Gallery, Los Angeles).


Cursurile se adresează studenților la arte și artiștilor la început de drum și vor avea loc exclusiv online, prin intermediul platformei zoom, în perioada 29 iunie – 25 iulie 2020. Înscrierile vor avea loc în perioada 18 – 26 iunie. Pentru a vă înscrie la curs vă rugăm să accesați linkul de mai jos și să bifați cursul / cursurile online la care doriți să luați parte. Participarea este gratuită.