Școala Curatorială de Toamnă, ediția a III-a: AUTOORGANIZAREA

Școala Curatorială de Toamnă – ediția a III-a: AUTOORGANIZAREA

Formator: Hajnalka Somogyi

Fundația Art Encounters Timișoara și ECCA (Centrul European de Artă Contemporană Cluj-Napoca) caută participanți pentru cea de-a treia ediție a Școlii Curatoriale de Toamnă, care va avea loc la Cluj și Timișoara în perioada 1 – 7 noiembrie 2021. 

Școala Curatorială de Toamnă este un seminar antrenant de opt zile, condus de curatorul Hajnalka Somogyi, cu scopul de a oferi tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de cunoștințe și învățare. Pe parcursul a opt zile, participanții vor fi imersați în contextul artistic pe care ambele orașe îl oferă, marcând weekend-ul de final al Bienalei Art Encounters. Aceștia vor participa la activități și conversații cu artiști și curatori internaționali pe tema AUTOORGANIZĂRII ca formă proactivă de critică instituțională.

„Inițiativele auto-organizate prezintă nu doar artă, ci și un model de operare care reflectă ideile și valorile consensuale sau, uneori, antagoniste ale grupului fondator. Chiar dacă aceste grupuri sau platforme sunt percepute în mod obișnuit ca fiind create și menținute în opoziție cu politicile și practicile instituționale standard (în mare parte chiar sunt), provocând status quo-ul, ar trebui să înțelegem și rețeaua complexă de interdependențe care există între instituții, inițiative de piață și inițiative auto-organizate și să recunoaștem potențialul alianțelor strategice pe termen lung formate de acestea din urmă.” (Hajnalka Somogyi)


Formator

Hajnalka Somogyi (HU) este un curator care trăiește și lucrează la Budapesta. Din 2014, este lider și co-curator al OFF-Biennale Budapest, proiect inițiat de ea. Între 2013 și 2014 a fost editor al artmagazin.hu. Între 2009 și 2012 a fost curator la Muzeul de Artă Contemporană Ludwig din Budapesta, iar între 2001 și 2006, la Trafo House of Contemporary Arts din Budapesta. Este cofondator al inițiativelor independente de artă Dinamo și Impex, ambele în Budapesta. 

Invitații speciali ai Școlii Curatoriale de Toamnă sunt:

Răzvan Anton

Matthias Einhoff

Mihai Iepure-Górski

Anne Szefer Karlsen

Diana Marincu

Mihnea Mircan

Adrian Notz

Magda Radu

Farid Rakun 

Kasia Redzisz

Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și deschisă candidaților internaționali.


Despre organizatori

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, fondată în 2015, cu scopul de a susține scena artistică din România. Activitățile fundației se desfășoară în câteva direcții majore: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții desfășurat la sediul permanent al fundației sau în alte locuri; sprijinirea educației și dezvoltarea de public prin programe dedicate; dezvoltarea unor serii de rezidențe pentru artiști și curatori.

Centrul European de Artă Contemporană din Cluj-Napoca (ECCA) are ca scop descoperirea și stimularea ideilor artistice noi ce decurg din trei arii principale de activitate artistică și curatorială: cercetare, cunoaștere și creație. ECCA este un program al Centrului Cultural Clujean, o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană care crede într-un oraș pe care cultura îl face prezent și uman. Misiunea sa este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială, precum și la dezvoltare locală și regională.


PARTICIPANȚI VIZAȚI
Tinerii din zona curatoriatului și a criticii de artă, cu o experiență în domeniu de minimum 3 ani. Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și deschisă candidaților internaționali. Cursurile se vor desfășura în limba engleză. Este necesară disponibilitatea participanților pe întreaga durată a școlii.

TERMEN-LIMITĂ ÎNSCRIERI:
14 septembrie 2021 – Participanții selectați vor fi anunțați pe 20 septembrie 2021.

PROCEDURĂ DE ÎNSCRIERE:
Pentru a aplica vă rugăm să completați acest formular cu datele dvs. (nume, e-mail, număr de telefon), să trimiteți o scrisoare de motivație (maximum 5.000 de caractere) și o biografie narativă (maximum 4.000 de caractere), descriind interesul dv. pentru tema Școlii curatoriale de toamnă.