Infra-Noir: Anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii

12 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022

Organizată de Fundația Art Encounters din Timișoara, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, expoziția Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii va explora impactul mișcării suprarealiste în România, reunind lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare. 

Școala Curatorială de Toamnă, Ediția A III-A: « Autoorganizarea »

31 octombrie – 7 noiembrie 2021 

Școala Curatorială de Toamnă este un seminar antrenant de opt zile, condus de curatorul Hajnalka Somogyi, cu scopul de a oferi tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de cunoștințe și învățare. Pe parcursul a opt zile, participanții vor fi imersați în contextul artistic pe care ambele orașe îl oferă, marcând weekend-ul de final al Bienalei Art Encounters.

Bienala Art Encounters 2021

1 octombrie – 7 noiembrie 2021 

Intitulată Our Other Us, Bienala Art Encounters 2021 a acordat o atenție specială formelor de conviețuire pe care le putem proiecta, intui și institui astăzi, concentrându-se, de asemenea, asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală ori colectivă. În centrul evenimentului au stat două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz.

„Crash Mail of a Five Year Accident”: proiecție și discuție cu Alex Mirutziu

Proiecție și discuție: 12 august 2021

Fundația Art Encounters are onoarea să prezinte în premieră filmul Crash Mail of a Five Year Accident, realizat de artistul Alex Mirutziu pe parcursul ultimilor cinci ani.

Evenimentul de joi va cuprinde proiecția în premieră a filmului, precum și o discuție cu artistul moderată de Diana Marincu, respectiv o sesiune de întrebări din partea publicului.

Prezentarea artistului: Sven-Julien Kanclerski

Expoziție: 5 august 2021

Sven-Julien este câștigătorul open call-ului pentru o rezidență de artist de patru săptămâni organizată de Niki Residency Hanovra în colaborare cu Fundația Art Encounters. Aceasta este prima ediție a unui schimb de rezidență internațional dedicat artiștilor din Hanovra.

Scopul programului de rezidență este încurajarea explorării practicilor experimentale, susținerea producției de noi lucrări, facilitarea schimbului de idei și stabilirea unui dialog între comunități și actori culturali din domenii și spații culturale diferite.

Masterclass with Lisl Ponger

Eveniment online: 5 iulie 2021

Fundația Art Encounters are plăcerea să vă invite la un masterclass cu renumita artistă Lisl Ponger, organizat în conjuncție cu expoziția The Third Woman – Acționism, artă performativă și atitudini.

Arta lui Lisl Ponger abordează stereotipuri, problema rasismului și construcția modului de a privi în artă. Este situată la intersecția dintre artă, istorie, istoria artei și etnologie în medii precum fotografie, film, instalație și text.

Other Voices, Other Zooms 2

Eveniment online: 18 iunie 2021

Concentrându-se pe expoziția How to be together din cadrul acestei ediții a Bienalei, episodul va analiza impactul unor elemente precum ecologia, colectivitatea și sustenabilitatea asupra creației artistice și a vieții de zi cu zi. De asemenea, vor fi abordate intersecțiile dintre Bienala Art Encounters și Bienala Timișoreană de Arhitectură, ambele evenimente fiind preocupate de tema responsabilității sociale.

The Third Woman – Acționism, Artă performativă și Atitudini

17 iunie – 7 august 2021

The Third Woman include un corp valoros de lucrări din Colecția Charim de la Viena, alături de un extras din colecția Ovidiu Șandor și câteva lucrări invitate ale artiștilor români contemporani. În centrul expoziției se află operele influente ale artistei VALIE EXPORT, pionieră a artei feministe critice.

Intro în arta contemporană

Cursuri: 6 mai 2021

Cu ocazia expoziției I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce], reluăm întâlnirile de introducere în arta contemporană cu Maria Orosan-Telea.

Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă.

I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce]

15 aprilie – 5 iunie 2021

Curatoriată de Magda Kardasz & Diana Marincu, expoziția I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce] este un proiect gândit în colaborare cu Zachęta Project Room/ Galeria Națională de Artă Zachęta, cu scopul de a construi o punte creativă între artiștii activi pe scena artistică timișoreană și artiștii polonezi care au participat la expozițiile instituției partenere din Varșovia în ultimii ani.

Other voices, other zooms

Eveniment online: 12 martie 2021

Fundația Art Encounters și Fundația Interart TRIADE vă invită la un eveniment de prezentare a expoziției Aripa secretă, curatoriată de către Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu.

Prezentarea constituie primul episod din seria „Other voices, other zooms”, un program dedicat explorării evenimentelor care vor face parte din Bienala Art Encounters 2021.

Lansare Infra-Noir 1

Eveniment online: 24 februarie 2021

Fundația Art Encounters lansează primul număr al publicației Infra-Noir. Evenimentul va avea loc exclusiv online, pe Facebook.

Infra-Noir este o publicație de tip revistă realizată în conjuncție cu expoziția Infra-Noir. Anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii.

Publicul le va întâlni pe Lea Rasovszky, artistă invitată a publicației, și pe Catherine Hansen, autoarea invitată a revistei.

Artiști români în prim-plan

Prezentări online: 26 – 30 ianuarie 2021

Fundația Art Encounters din Timișoara lansează cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters prin proiectul Artiști români în prim-plan, care se va desfășura online pe Facebook și pe website-ul Art Encounters.

Publicul îi va putea cunoaște pe curatorii acestei ediții, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, dar și pe o parte dintre artiștii români invitați.

CAMPart III – CURSURI ONLINE PENTRU STUDENȚI ȘI TINERI ARTIȘTI

Cursuri: 9 – 16 decembrie 2020
Înscrieri: 3 – 8 decembrie 2020

Studenții la arte și artiștii la început de drum sunt invitați să participe la cea de-a treia ediție a programului de mentorat online CAMPart.

7 artiști din Timișoara, Lera Kelemen, Ana Kun, Andreea Medar, Carmen Nicolau, duo-ul artistic Pusha Petrov & Miki Velciov și Sorina Vazelina, vor susține fiecare o sesiune de mentorat pe parcursul unei zile.


CONFERINȚE PUBLICE ÎN CADRUL ȘCOLII CURATORIALE DE TOAMNĂ NEW NOW

Programul Școlii curatoriale va include o serie de conferințe deschise publicului, care vor fi transmise live pe paginile de facebook ale organizatorilor, Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Clujean.

Conferințele vor avea loc în zilele de 20, 21 și 30 noiembrie și vor fi susținute de profesioniști de talie internațională în domeniul artelor vizuale precum Adrian Notz, Carlos Amorales, Zheng Bo, Tara Lasrado, Ibrahim Nehe, Joanna Warsza și Heba Y Amin.


ȘCOALA CURATORIALĂ DE TOAMNĂ, EDIȚIA A II-A, CLUJ ȘI TIMIȘOARA

Organizată împreună cu Centrul Cultural Clujean, Școala curatorială de toamnă își propune să le ofere tinerilor artiști și curatori acces la o platformă internațională de dialog și învățare. Cea de-a doua ediție îl va avea ca lider de curs pe Adrian Notz, curator și profesor.


Programul se va desfășura exclusiv online, iar participanții vor fi aleși în urma unui apel deschis internațional. 


HARUN FAROCKI – AR TREBUI CA REALITATEA SĂ ÎNCEAPĂ

Harun Farocki în colaborare cu Antje Ehmann
Curator: Diana Marincu

Vernisaj: joi, 1 octombrie 2020, ora 19:00
Perioada expoziției: 1 – 31 octombrie 2020

Expoziția de față reprezintă o selecție din filmele, video-urile și instalațiile lui Harun Farocki create între anii 1980 și 2014, o parte dintre ele în colaborare cu artista și regizoarea Antje Ehmann (n.1968), alături de care a lucrat de la începutul anilor 2000.


PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE – IN COMPARISON, HARUN FAROCKI

Duminică, 25 octombrie 2020, ora 18:00
Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, Timișoara

Proiecția filmului conectează expoziția Enough is Enough din cadrul bienalei timișorene de arhitectură BETA de expoziția Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă, în desfășurare la Fundația Art Encounters până în 31 octombrie.


LANSARE DE CARTE HARUN FAROCKI – ZECE, DOUĂZECI, TREIZECI, PATRUZECI

Luni, 12 octombrie 2020, ora 18:00

Fundația Art Encounters vă invită la evenimentul de lansare a cărții autobiografice Harun Farocki: Zece, Douăzeci, Treizeci, Patruzeci, editată de Antje Ehmann și Marius Babias, tradusă în limba română de Christian Ferencz-Flatz și publicată de IDEA Design & Print Cluj.

Invitați: Christian Ferencz-Flatz, profesor și teoretician, și artista Dana Andrei, redactor al revistei IDEA artă + societate.