Intro în Arta Contemporană I

18 Decembrie 2019, ora 18:00
Fundația Art Encounters, Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 2), Timișoara

Cu ocazia expoziției Pentru că în visele noastre ne asumam riscuri, reluăm întâlnirile de Introducere în arta contemporană cu Maria Orosan-Telea. Discuțiile vor fi dedicate artei contemporane românești și se vor concentra asupra creației artiștilor prezenți în expoziție. Fiecare curs va fi urmat de un tur ghidat într-una din secțiunile expoziției și de analiza lucrărilor expuse în relație cu tema respectivei prezentări.

Maria Orosan-Telea este asistent universitar în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă. Colaborarea sa cu Fundația Art Encounters a început în 2017 prin publicarea cărții „Ghid de artă. Introducere în arta contemporană românească”. În calitate de curator a realizat o serie de proiecte în colaborare cu grupul Avantpost, iar în 2018 a fondat programul curatorial DRAFT.


Pentru că în visele noastre ne asumam riscuri 
Artiști: Ioana Bătrânu, Ion Bârlădeanu, Ștefan Bertalan, Michele Bressan, Mircea Cantor, Andrei Chintilă, Harun Farocki & Andrei Ujică, Constantin Flondor, Adrian Ghenie, Bogdan Gîrbovan, Ion Grigorescu, Radu Grindei, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Florin Mitroi, Vlad Nancă, Miklos Onucsan, Andrei Pandele, Christian Paraschiv, Șerban Savu, Decebal Scriba. Curator: Diana Marincu

Titlul expoziției este inspirat de un poem-manifest creat de artistul Alex Mirutziu în 2015. Because in our dreams we took risks [Pentru că în visele noastre ne asumam riscuri], unul dintre versurile acestui manifest, preia greutatea unei sentințe și o transformă într-un nod de legătură pentru generații diferite. Acest nod țese temporar laolaltă fire cronologice, narațiuni istorice și repere culturale care alcătuiesc o imagine multifațetată a artei de dinainte și de după 1989, așa cum este ea reprezentată în expoziția de față.

Credit foto: infi.ro

Proiectul face parte din programul Fundației Art Encounters, CAMP – CONTEMPORARY ART MEETING POINT, o platformă de dialog și implicare a publicului în schimbul de cunoaștere mediat de arta contemporană. Proiect co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.