
Artist: Adrian Ghenie
Curator: Diana Marincu
Perioada expoziției: 20 Aprilie 2023 – 18 Iunie 2023
Organizator: Fundația Art Encounters
Parteneri principali: ISHO, Banca Transilvania
Parteneri: Catena, EY Romania
Design grafic: Karina Isar
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la expoziția-eveniment „Adrian Ghenie, Corpul imposibil”, compusă dintr-o serie de lucrări recente ale artistului special create pentru această ocazie.

Oferim poziții de mediatori plătite, în cadrul uneia din cele mai dinamice și prietenoase echipe de administrare culturală din Timișoara. Fundația noastră lansează un apel deschis privind recrutarea unor persoane motivate pentru poziția de mediatori în cadrul celei de-a V-a ediții a Bienalei de artă contemporană Art Encounters: 19 mai–16 iulie 2023!
Echipa de mediatori va lucra după structura oferită de Art Encounters în principalele locații ale Bienalei, incluzând spații expoziționale și alte spații publice deschise. Mediatorii vor facilita mai multe practici bazate pe dialog, precum tururi ghidate sau ateliere, însoțind, de asemenea, diverse proiecte artistice desfășurate în Timișoara

Fundația Art Encounters caută voluntari!
Cu ocazia weekend-ului de deschidere a programului Timișoara Capitală Culturală 2023, vei avea oportunitatea de a lua parte la desfășurarea unora dintre cele mai importante evenimente culturale din anul acesta coordonate de echipa Art Encpunters! Veți fi reprezentații expozițiilor, având grijă ca totul să rămână în ordine, să ajutați la gestiunea spațiilor de expunere, primirea vizitatorilor și să prezentați artiștii publicului. Există șansa de a vă familiariza cu o latură a artei mai puțin vizibilă, având acces în backstage, la sistemul ascuns al evenimentelor culturale! Căutăm studenți și tineri pasionați de artă, deschiși, comunicativi și curioși, pentru perioada 17 – 19 Februarie, pe un program de 5-6 ore, atât în cadrul Fundației Art Encounters de pe Take Ionescu, cât și în cadrul expoziției Victor Brauner: invenții și magie, de la Muzeul de Artă din Piața Unirii.
Dacă ești student sau tânăr pasionat de artă, deschis, comunicativ și curios, și vorbești cel puțin o limbă străină, trimite-ne un bio și o motivație scurtă (ambele maxim o pagină) până la data de 10 februarie la adresa contact@artencounters.ro și noi te vom contacta de îndată!
Artiști: Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu, Agnès Varda (insert video)
Curator: Diana Marincu
Perioada expoziției: 10 noiembrie 2022 – 4 martie 2023
Organizator: Fundația Art Encounters
Finanțatori: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Sponsori: ISHO, Thesaurus, Illy
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Zeppelin, Modernism, Revista Arta, The Institute, Propagarta
Design grafic: Karina Isar

Fundația Art Encounters își mărește echipa
În pregătirea evenimentelor pentru anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, Art Encounters va juca un rol important în organizarea, alături de alte instituții de cultură, a două expoziții de anvergură și a Bienalei de artă contemporană. Colegii pe care îi căutăm:
– Producător al Bienalei Art Encounters
– Asistent marketing și comunicare
– Asistent financiar
– Asistent ospitalitate
7 iulie – 3 septembrie 2022
Fundația Art Encounters prezintă prima expoziție din România dedicată artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska, cunoscuți la nivel internațional, care trăiesc la Skopje și la Berlin. If a story is present / Dacă o poveste se ivește este curatoriată de Diana Marincu și include o selecție de lucrări recente atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, precum și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de tineri artiști emergenți din Timișoara, care au participat la mentoratul desfășurat între mai-iulie anul acesta: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.

Noaptea Filosofiei 2022: Rolul artei în vremuri tulburi
Pe 20 mai 2022, Timișoara va găzdui cea de-a doua ediție a Nopții Filosofiei, un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România la Timișoara.
În calitate de parteneri culturali, Fundația Art Encounters și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș vor organiza o dezbatere la care vor participa Ruxandra Demetrescu, Diana Marincu și Cristian Nae.

Apel deschis: căutăm un Manager de comunicare!
Căutăm un Manager de comunicare care să se alăture echipei Art Encounters începând cu 15 iunie 2022.
Apel deschis: Dacă o poveste se ivește
Fundația Art Encounters lansează un nou apel deschis dedicat artiștilor emergenți și autorilor interdisciplinari stabiliți în Timișoara pentru un mentorat cu renumiții artiști internaționali Yane Calovski și Hristina Ivanoska.
Sub titlul Dacă o poveste se ivește, mentoratul va fi organizat cu scopul de a oferi tinerilor artiști o platformă creativă, precum și oportunitatea unui dialog cu artiști care au o vastă experiență în domeniu.

Apel deschis: căutăm un manager de proiecte culturale!
Pentru poziția de Manager de proiecte culturale căutăm o persoană cu experiență managerială în mediul cultural, care va fi responsabilă de coordonarea proiectelor (monitorizarea progresului proiectelor, managementul financiar, realizarea de raportări către finanțatori și părțile interesate).
Curs de introducere în arta contemporană II: La marginea lumii
Miercuri, 11 mai 2022
Cel de-al doilea curs de Introducere în arta contemporană susținut de Maria Orosan-Telea în conjuncție cu expoziția „La marginea lumii” va aborda tema noilor materiale și tehnologii folosite de artiști începând cu anii ‘60. Prezentarea va trece în revistă curente și direcții artistice precum Nouveau réalisme, Arte Povera, artă cinetică și BioArt.
Producția contemporană de artă este un proces de colaborare bazat pe munca unor producători foarte bine pregătiți, ocupația lor presupunând o înțelegere practică și teoretică a acestui domeniu.
Workshop-ul se va desfășura în limba engleză și va include talk-uri și exerciții organizate cu scopul de a genera cunoștințe colective în cadrul grupului, precum și discuții în jurul unor subiecte diverse: context și spații pentru producția de artă, producția „obiectului” vs. producția „proiectului”, procese autonome vs. procese colective, structuri financiare, meseria de producător.
Curs de introducere în arta contemporană: La marginea lumii
Miercuri, 6 aprilie 2022
Primul curs de Introducere în arta contemporană organizat în cadrul expoziției „La marginea lumii” se va concentra asupra modului în care desenul a fost folosit de artiști în ultimii 50 de ani. Vom parcurge diverse etape și tendințe, de la arta conceptuală și reducționismul de tip analitic până la hiperrealism, desenul ca “mimesis” și adaptarea limbajului grafic tradițional la noile exigențe ale artei contemporane.
Apel deschis: rezidență artistică internațională în colaborare cu Niki Residency Hanovra
Fundația Art Encounters în colaborare cu Niki Residency (Hanovra) lansează un apel deschis pentru o nouă rezidență artistică internațională care se adresează artiștilor stabiliți la Timișoara.
Scopul programului de rezidențe artistice este de a încuraja explorarea practicilor experimentale, de a susține producția de noi lucrări, de a facilita schimburile de idei și de a stabili un dialog semnificativ între comunități și actori culturali din diferite domenii și spații culturale.

Tururi ghidate: La marginea lumii
Vă invităm să participați la o serie de tururi ghidate ale expoziției „La marginea lumii”, la Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C, Timișoara. Tururile ghidate vor avea loc în următoarele date: 26 martie, 2 aprilie, 9 aprilie, 16 aprilie , 7 mai, 14 mai, 21 mai, 28 mai și 29 mai 2022.

Brunch cu artiștii, La marginea lumii
Vineri, 25 martie, între orele 11:00 și 13:00, vă invităm să participați la un tur ghidat și brunch alături de artiștii Andrei Arion, Csilla Bartus, Dan Beudean, Ole Blank, Floriama Cândea, Norbert Filep, Camilia Filipov și Lucia Ghegu. Curatorii expoziției, Diana Marincu și Ciprian Mureșan, vor fi, de asemenea, prezenți. Artiștii vor discuta despre lucrările prezentate în expoziția „La marginea lumii”, precum și despre practica lor artistică.
24 martie – 29 mai 2022
Expoziția își propune să surprindă laboratorul creativ al artiștilor participanți, vizibil în desene și schițe, analizând granița dintre lumile reale și fictive pe care le locuim fiecare dintre noi. Pornind de la desen ca un instrument conceptual de tatonare a unor zone necunoscute sau de redefinire a unui univers vizual, expoziția întipărește spațial o stare de incertitudine și de neliniște, inevitabile astăzi.

Inițiativa de Solidaritate cu Artiștii din Ucraina
Fundația Art Encounters, Asociatia Culturală Contrasens și Institutul Francez Timișoara se alătură inițiativei de Solidaritate cu Artiștii din Ucraina demarate de Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană din România.
Invităm artiști din zona artelor performative și vizuale, film, cercetare, sunet sau orice altă disciplină să ia parte la acest program care va avea loc în București, Cluj și Timișoara începând de azi – 24 februarie.

ROactiv, un proiect online dedicat promovării artiștilor români în context național și internațional, va fi lansat de Fundația Art Encounters pe 15 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Proiectul se va desfășura până pe 31 ianuarie și va fi alcătuit dintr-o serie de interviuri video dedicate câte unui artist român, precum și câte unei personalități internaționale care cunoaște în profunzime contextul cultural românesc.
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
Infra-Noir. Activări poetice. ExperimenDADA
17 decembrie 2021
Vineri, 17 decembrie, vă invităm la un eveniment de activare a expoziției Infra-Noir, prin poezie și teatru.
Evenimentul va include un moment pregătit de cunoscutul actor Doru Iosif, care va deschide variate sertare ale experimentalismului poetic de inspirație suprarealistă. Acest moment teatral-poetic va fi precedat de o prezentare susținută de Diana Marincu și Ioan Vultur despre contextul istoric al mișcării Infra-Noir.
Partenerul strategic al evenimentului este Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara.
Exerciții de ascuțire a simțurilor: atelier de scriere, desen și colaj cu Sorina Vazelina
11 decembrie 2021
Exerciții de ascuțire a simțurilor, marca Art Encounters: sâmbătă, 11 decembrie, între orele 12:00 și 13:30, Sorina Vazelina vă așteaptă la Fundația Art Encounters pentru un atelier de scriere, desen și colaj. Creat în conjuncție cu expoziția Infra-Noir, atelierul se adresează publicului adult și va include activități precum crearea de obiecte din carton/hârtie craft, exerciții de comics/scriere, exerciții de colaj/poezie cu imagini. Atelierul va începe cu un tur ghidat în expoziție alături de Gia Țidorescu.
Infra-Noir: Anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii
12 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022
Organizată de Fundația Art Encounters din Timișoara, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, expoziția Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii va explora impactul mișcării suprarealiste în România, reunind lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare.
Școala Curatorială de Toamnă, Ediția A III-A: « Autoorganizarea »
31 octombrie – 7 noiembrie 2021
Școala Curatorială de Toamnă este un seminar antrenant de opt zile, condus de curatorul Hajnalka Somogyi, cu scopul de a oferi tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de cunoștințe și învățare. Pe parcursul a opt zile, participanții vor fi imersați în contextul artistic pe care ambele orașe îl oferă, marcând weekend-ul de final al Bienalei Art Encounters.

1 octombrie – 7 noiembrie 2021
Intitulată Our Other Us, Bienala Art Encounters 2021 a acordat o atenție specială formelor de conviețuire pe care le putem proiecta, intui și institui astăzi, concentrându-se, de asemenea, asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală ori colectivă. În centrul evenimentului au stat două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz.
„Crash Mail of a Five Year Accident”: proiecție și discuție cu Alex Mirutziu
Proiecție și discuție: 12 august 2021
Fundația Art Encounters are onoarea să prezinte în premieră filmul Crash Mail of a Five Year Accident, realizat de artistul Alex Mirutziu pe parcursul ultimilor cinci ani.
Evenimentul de joi va cuprinde proiecția în premieră a filmului, precum și o discuție cu artistul moderată de Diana Marincu, respectiv o sesiune de întrebări din partea publicului.
Prezentarea artistului: Sven-Julien Kanclerski
Expoziție: 5 august 2021
Sven-Julien este câștigătorul open call-ului pentru o rezidență de artist de patru săptămâni organizată de Niki Residency Hanovra în colaborare cu Fundația Art Encounters. Aceasta este prima ediție a unui schimb de rezidență internațional dedicat artiștilor din Hanovra.
Scopul programului de rezidență este încurajarea explorării practicilor experimentale, susținerea producției de noi lucrări, facilitarea schimbului de idei și stabilirea unui dialog între comunități și actori culturali din domenii și spații culturale diferite.
Eveniment online: 5 iulie 2021
Fundația Art Encounters are plăcerea să vă invite la un masterclass cu renumita artistă Lisl Ponger, organizat în conjuncție cu expoziția The Third Woman – Acționism, artă performativă și atitudini.
Arta lui Lisl Ponger abordează stereotipuri, problema rasismului și construcția modului de a privi în artă. Este situată la intersecția dintre artă, istorie, istoria artei și etnologie în medii precum fotografie, film, instalație și text.
Eveniment online: 18 iunie 2021
Concentrându-se pe expoziția How to be together din cadrul acestei ediții a Bienalei, episodul va analiza impactul unor elemente precum ecologia, colectivitatea și sustenabilitatea asupra creației artistice și a vieții de zi cu zi. De asemenea, vor fi abordate intersecțiile dintre Bienala Art Encounters și Bienala Timișoreană de Arhitectură, ambele evenimente fiind preocupate de tema responsabilității sociale.
The Third Woman – Acționism, Artă performativă și Atitudini
17 iunie – 7 august 2021
The Third Woman include un corp valoros de lucrări din Colecția Charim de la Viena, alături de un extras din colecția Ovidiu Șandor și câteva lucrări invitate ale artiștilor români contemporani. În centrul expoziției se află operele influente ale artistei VALIE EXPORT, pionieră a artei feministe critice.
Cursuri: 6 mai 2021
Cu ocazia expoziției I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce], reluăm întâlnirile de introducere în arta contemporană cu Maria Orosan-Telea.
Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă.
I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce]
15 aprilie – 5 iunie 2021
Curatoriată de Magda Kardasz & Diana Marincu, expoziția I feel something, don’t know what [Simt ceva – nu știu exact ce] este un proiect gândit în colaborare cu Zachęta Project Room/ Galeria Națională de Artă Zachęta, cu scopul de a construi o punte creativă între artiștii activi pe scena artistică timișoreană și artiștii polonezi care au participat la expozițiile instituției partenere din Varșovia în ultimii ani.
Eveniment online: 12 martie 2021
Fundația Art Encounters și Fundația Interart TRIADE vă invită la un eveniment de prezentare a expoziției Aripa secretă, curatoriată de către Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu.
Prezentarea constituie primul episod din seria „Other voices, other zooms”, un program dedicat explorării evenimentelor care vor face parte din Bienala Art Encounters 2021.
Eveniment online: 24 februarie 2021
Fundația Art Encounters lansează primul număr al publicației Infra-Noir. Evenimentul va avea loc exclusiv online, pe Facebook.
Infra-Noir este o publicație de tip revistă realizată în conjuncție cu expoziția Infra-Noir. Anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii.
Publicul le va întâlni pe Lea Rasovszky, artistă invitată a publicației, și pe Catherine Hansen, autoarea invitată a revistei.
Prezentări online: 26 – 30 ianuarie 2021
Fundația Art Encounters din Timișoara lansează cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters prin proiectul Artiști români în prim-plan, care se va desfășura online pe Facebook și pe website-ul Art Encounters.
Publicul îi va putea cunoaște pe curatorii acestei ediții, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, dar și pe o parte dintre artiștii români invitați.
CAMPart III – CURSURI ONLINE PENTRU STUDENȚI ȘI TINERI ARTIȘTI
Cursuri: 9 – 16 decembrie 2020
Înscrieri: 3 – 8 decembrie 2020
Studenții la arte și artiștii la început de drum sunt invitați să participe la cea de-a treia ediție a programului de mentorat online CAMPart.
7 artiști din Timișoara, Lera Kelemen, Ana Kun, Andreea Medar, Carmen Nicolau, duo-ul artistic Pusha Petrov & Miki Velciov și Sorina Vazelina, vor susține fiecare o sesiune de mentorat pe parcursul unei zile.
CONFERINȚE PUBLICE ÎN CADRUL ȘCOLII CURATORIALE DE TOAMNĂ NEW NOW
Programul Școlii curatoriale va include o serie de conferințe deschise publicului, care vor fi transmise live pe paginile de facebook ale organizatorilor, Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Clujean.
Conferințele vor avea loc în zilele de 20, 21 și 30 noiembrie și vor fi susținute de profesioniști de talie internațională în domeniul artelor vizuale precum Adrian Notz, Carlos Amorales, Zheng Bo, Tara Lasrado, Ibrahim Nehe, Joanna Warsza și Heba Y Amin.

ȘCOALA CURATORIALĂ DE TOAMNĂ, EDIȚIA A II-A, CLUJ ȘI TIMIȘOARA
Organizată împreună cu Centrul Cultural Clujean, Școala curatorială de toamnă își propune să le ofere tinerilor artiști și curatori acces la o platformă internațională de dialog și învățare. Cea de-a doua ediție îl va avea ca lider de curs pe Adrian Notz, curator și profesor.
Programul se va desfășura exclusiv online, iar participanții vor fi aleși în urma unui apel deschis internațional.
HARUN FAROCKI – AR TREBUI CA REALITATEA SĂ ÎNCEAPĂ
Harun Farocki în colaborare cu Antje Ehmann
Curator: Diana Marincu
Vernisaj: joi, 1 octombrie 2020, ora 19:00
Perioada expoziției: 1 – 31 octombrie 2020
Expoziția de față reprezintă o selecție din filmele, video-urile și instalațiile lui Harun Farocki create între anii 1980 și 2014, o parte dintre ele în colaborare cu artista și regizoarea Antje Ehmann (n.1968), alături de care a lucrat de la începutul anilor 2000.
PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE – IN COMPARISON, HARUN FAROCKI
Duminică, 25 octombrie 2020, ora 18:00
Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, Timișoara
Proiecția filmului conectează expoziția Enough is Enough din cadrul bienalei timișorene de arhitectură BETA de expoziția Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă, în desfășurare la Fundația Art Encounters până în 31 octombrie.
LANSARE DE CARTE HARUN FAROCKI – ZECE, DOUĂZECI, TREIZECI, PATRUZECI
Luni, 12 octombrie 2020, ora 18:00
Fundația Art Encounters vă invită la evenimentul de lansare a cărții autobiografice Harun Farocki: Zece, Douăzeci, Treizeci, Patruzeci, editată de Antje Ehmann și Marius Babias, tradusă în limba română de Christian Ferencz-Flatz și publicată de IDEA Design & Print Cluj.
Invitați: Christian Ferencz-Flatz, profesor și teoretician, și artista Dana Andrei, redactor al revistei IDEA artă + societate.
