Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri
Fundația Art Encounters aduce în premieră pe scena artistică națională creațiile marelui pictor de origine croată Julije Knifer (1924 – 2004, n. Croația).
Timp de 5 săptămâni, expoziția Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri va putea fi vizitată în cadrul spațiului expozițional al fundației Art Encounters din Timișoara, fiind curatoriată de artă Ami Barak.
Expoziția prezintă cea mai cuprinzătoare colecție a pictorului Julije Knifer, reunind la Timișoara picturi și desene realizate de-a lungul vieții sale.
Programul Coliziuni va avea loc în perioada septembrie – octombrie 2024, cu scopul de a susține și de a încuraja creația și producția artistică, fiind finanțat prin Programul Prioritar de Ministerul Culturii. Coliziuni are ca scop susținerea producției de artă contemporană românească și marchează totodată lansarea celei de-a șasea ediții a Bienalei Art Encounters, eveniment care a consolidat poziția Timișoarei pe scena națională și internațională a artei contemporane.
OPEN CALL: THE AUTUMN SCHOOL OF CURATING
“Worlding: What does it mean to be ‘international’ today?” The sixth edition of the Autumn School of Curating led by curator Kate Fowle.
Art Encounters Foundation (Timișoara) and Cluj Cultural Centre (Cluj-Napoca) are launching an open call for the Autumn School of Curating, taking place in Cluj and Timișoara, Romania between October 20–27, 2024.
The Autumn School of Curating is a rigorous eight-day seminar led by renowned curator Kate Fowle, offering emerging curators an international platform for dialogue, knowledge exchange, and learning.
Lectură performativă: inimă leneșă.
Autor: Andrew Davidson-Novosivschei
Împreună cu librăria La două bufnițe, vă invităm pe 16 iulie 2024, de la ora 18:00, la Fundația Art Encounters (Timișoara, bulevardul Take Ionescu 46C, Casa ISHO). Aici, spațiul expozițional se va transforma într-o scenă veritabilă unde se vor îmbina literatura și arta vizuală, într-o lectură performativă inedită, în relație cu expoziția Marius Bercea: This Side of Paradise.
Marius Bercea: This Side of Paradise
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la vernisajul expoziției „Marius Bercea: This Side of Paradise”, care va avea loc vineri 31 mai, de la ora 19:00, la sediul permanent al Fundației Art Encounters din Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), Timișoara. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 mai 2024 – 17 august 2024 și va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, oferind câte un tur ghidat în fiecare sâmbătă de la ora 17:00.
10 precepte pentru o gradină organică
Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește 10 artiști care fac parte dintr-o nouă generație și propune evidențierea diferitelor moduri de a crea și sublinia subiecte de interes fără a le politiza excesiv. Fiecare artist prezentat este precum un grădinar preocupat să încurajeze viața naturală, biodiversitatea artistică, să varieze „habitatele” și să modifice în mod regulat solul operei, astfel încât aceasta să se prezinte cât mai sustenabil.
Brâncuși: Surse Românești și Perspective Universale
Găzduită la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” aduce în atenția publicului o personalitate emblematică, un reper incontestabil al sculpturii moderne, precum și un simbol universal. Este cea mai amplă expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani.
Curatoriată de Doina Lemny, expoziția de la Timișoara oferă vizitatorilor diverse etape ale parcursului artistic brâncușian. În dialog cu cele 22 de sculpturi expuse se află și o inedită selecție de fotografii, alături de fragmente filmate de Brâncuși însuși. În total, vor putea fi admirate peste 100 de opere ale lui Constantin Brâncuși, dublate de un Catalog comprehensiv îngrijit de către curatoare. Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, Tate, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din 3 colecții particulare.
Learning Together: Practicing Cultural Mediation Today
Medierea culturală nu este un dat, ci o construcție teoretică ce descrie practici și sisteme, modele de acțiune și instruire. Este o abordare specifică în legătură cu anumite chestiuni sociale și culturale, asupra cărora dorim și noi să ne îndreptăm atenția, prin intermediul unor proiecte și viziuni precise, despre care vor vorbi invitații noștri speciali. Vă propunem astfel un eveniment care îmbină teoria cu practicile specifice de mediere și oferă mai multe răspunsuri posibile la evoluțiile actuale.
Curs de introducere în arta contemporană – Ioana Nemeș “Rituals, Keepers and Storms”
Primul curs de Introducere în arta contemporană în cadrul expoziției uneia din cele mai importante artiste contemporane ale generației sale, Ioana Nemeș, intitulată „Rituals, Keepers and Storms”, curatoriată de Diana Marincu și Kilobase Bucharest, va aduce în discuție modul în care arhivarea cotidianului și noțiuni precum timpul individual și timpul istoric s-au conturat ca preocupări specifice artei conceptuale începând cu anii ’60.
Vernisaj Ioana Nemeș: Rituals, Keepers and Storms
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la expoziția uneia din cele mai importante artiste contemporane ale generației sale, Ioana Nemeș, intitulată „Rituals, Keepers and Storms”. Curatoriată de Diana Marincu și Kilobase București, expoziția are ca parteneri strategici Muzeul Municipal de Artă Contemporană din Ghent (S.M.A.K.), Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) și ISHO.
PRAKSIS și Fundația Art Encounters vă invită să participați la 4 ateliere pe durata a 2 zile conduse de Nicholas John Jones, director artistic al PRAKSIS, și Kristian Schrøder, manager de program la PRAKSIS.
Daria Koltsova: The road to poetry in wartime
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la expoziția „The road to poetry in wartime / Drumul către poezie în timp de război” a artistei Daria Koltsova, curatoriată de curatorul invitat al Fundației Art Encounters, Ami Barak, miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 18:00, la Spațiul ISHO D din vecinătatea Fundația Art Encounters.
Fundația Art Encounters vă invită la expoziție de fotografie „Poetica politicii” a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate, Alexandra Croitoru, care va prezenta o serie de lucrari realizate în colaborare cu Ana Conțu, Ioana Dumitrescu, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Cătălina Pintilie, Roberta Roată; care va avea loc joi, 21 septembrie, de la ora 18:00, la sediul permanent al Fundației din Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), Timișoara.
Școala Curatorială de Toamnă este un seminar captivant de șapte zile condus de Xiaoyu Weng și explorează practicile și abordările de ultimă oră din curatoriatul contemporan global. Seminarul oferă tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de cunoștințe și învățare.
Intitulată „𝐅𝐨𝐫 𝐚 𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐭𝐮𝐝𝐞 𝐨𝐟 𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞𝐬/ 𝐕𝐞𝐫𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢𝐩𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢”, ediția din acest an propune o săptămână de explorare, cercetare și investigație, prin adâncirea în interacțiunea complexă dintre filosofie, tehnologie, inteligența artificială și impactul lor profund asupra lumii de astăzi.
Adrian Ghenie: Corpul imposibil
Expoziția „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” este o excelentă ocazie de a intra în contact cu opera și ideile unuia din cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut mai ales pentru picturile sale inspirate din subiecte istorice cu relevanță pentru tumultoasă istorie a secolului XX.
Bienala Art Encounters 2023 – My Rhino is not a Myth
A V-a ediție a Bienalei Art Encounters, My Rhino is not a Myth, este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni, explorând potențialul acestora de a recupera realitatea ca rețea de procese complexe. Situată între explorări științifice și speculație imaginativă, ea abordează povești ale necunoscutului și dorința de schimbare, adaptare sau subminare.
Bienala propune o intersectare a artei, științei și ficțiunilor ca o nouă cale de a privi la lucruri, subliniind vitalitatea încrucișării lor în textura vieții și realității. Ele generează „artă–știință–ficțiuni” ca un schimb fluid între abordările științifice și artistice care răspund la schimbările din realitățile noastre trăite, marcate cum sunt de transformări de mediu și sociale.
Victor Brauner – Invenții și magie
Cu ocazia Capitalei Culturale Europene – Timișoara 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner – cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine.
La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando, această expoziție retrospectivă își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa natală. Curatoarea a selectat peste 70 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care cuprind întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până în anii 1960.
Această expoziție beneficiază de un împrumut excepțional de la Centre Pompidou, Paris, completat de un număr de lucrări din muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și de aproximativ douăzeci de lucrări păstrate în România, în muzee și colecții particulare. Astfel, retrospectiva curentă prezintă întreaga carieră a artistului, precum și creația sa pe diferite suporturi artistice (pictură, desen, obiect, sculptură). Toate aceste lucrări sunt reunite pentru prima dată, într-o expoziție al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.
Artiști: Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu, Agnès Varda (insert video)
Curator: Diana Marincu
Perioada expoziției: 10 noiembrie 2022 – 4 martie 2023
Organizator: Fundația Art Encounters
Finanțatori: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Sponsori: ISHO, Thesaurus, Illy
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Zeppelin, Modernism, Revista Arta, The Institute, Propagarta
Design grafic: Karina Isar